Batatowe Racuchy z Pieczonym Jabłkiem!

Uwielbiam bataty i odkąd są one dostępne w Polsce nie rozstaję się z nimi na krok. Świetnie nadają się do dań wytrawnych jak i na słodko. Mimo, że nazywane są słodkimi ziemniakami to mogą być spokojnie zjadane przez cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Ich regularne stosowanie może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i obniżyć insulinooporność. Świetnie sprawdzają się u osób, które chcą schudnąć, gdyż zawarty w nich wysoki poziom błonnika szybko daję uczucie sytości i pomaga kontrolować głód. Poza tym zawiera dużo potasu utrzymującego równowagę elektrolitową płynów. Bataty mają jeszcze mnóstwo innych zalet, ale to raczej nadaje się na oddzielny artykuł. Skupmy się jednak na przepisie. Dziś to właśnie z nich zrobiłam racuszki. Wyszły znakomicie! Sam sprawdźcie :)
Batatowe Racuchy z Pieczonym Jabłkiem!

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 dużego batata
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • przyprawy: cynamon, kardamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/kokosowego

Przygotowanie (Czas około 20-25 minut):

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni;
  2. Jabłko rozdzielam na pół, odcinam ogonek i pozbywam się pestek;
  3. Kroję je w ćwiartki i wstawiam do pierkanika na 15 min (możecie je oprószyć cynamonem lub polać troszkę miodem);
  4. Batata kroję w dużą kostkę, wrzucam do garnka z wodą i gotuję około 10 minut (ziemniak ma być półtwardy);
  5. Ugotowanego batata przekładam do miski i dodaję białko jaja, płatki jaglane, mleko, przyprawy i 1 łyżkę jogurtu;
  6. Całość blenduję, ale nie na super gładko. Masa musi być dość gęsta;
  7. Rozgrzewam patelnię z olejem kokosowym i za pomocą łyżki tworzę placki;
  8. Gotowe racuszki i upieczone jabłko wykładam na talerz i polewam jedną łyżką jogurtu;

Dodatkowo: Dla łasuchów proponuję polewę -> mus z masła orzechowego!

OBŁĘD!! <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail