Przygotowanie (Czas około 20-25 minut):
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni;
- Jabłko rozdzielam na pół, odcinam ogonek i pozbywam się pestek;
- Kroję je w ćwiartki i wstawiam do pierkanika na 15 min (możecie je oprószyć cynamonem lub polać troszkę miodem);
- Batata kroję w dużą kostkę, wrzucam do garnka z wodą i gotuję około 10 minut (ziemniak ma być półtwardy);
- Ugotowanego batata przekładam do miski i dodaję białko jaja, płatki jaglane, mleko, przyprawy i 1 łyżkę jogurtu;
- Całość blenduję, ale nie na super gładko. Masa musi być dość gęsta;
- Rozgrzewam patelnię z olejem kokosowym i za pomocą łyżki tworzę placki;
- Gotowe racuszki i upieczone jabłko wykładam na talerz i polewam jedną łyżką jogurtu;
Dodatkowo: Dla łasuchów proponuję polewę -> mus z masła orzechowego!
OBŁĘD!! <3