Batony Mocy z Bananem!

Ciężko trenujecie? Dużo się ruszacie? Jeśli tak to warto zawsze mieć przy sobie zdrową przekąskę, dzięki której w szybki sposób dostarczycie swojemu organizmowi cennych substancji odżywczych i nie umrzecie z głodu w drodze do domu. Dziś batony z bananem bez żadnego dodatku cukru. Batoniki robi się naprawdę łatwo i szybko. Można je przechowywać w lodówce co najmniej 5 dni (nie wiem, czy mogą leżeć dłużej, bo po 5 dniach zniknęły z mojej lodówki).
Batony Mocy z Bananem!

Składniki (duża blacha):

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 szklanka (250g) płatków owsianch/jaglanych
  • 6 łyżek zmielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek bez dodatku cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 kropla aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 10 min):

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  2. Do miski wrzucam wszystkie suche składniki z wyjątkiem sezamu i pestek dyni;
  3. Miksuję delikatnie całą masę tak, by składniki się ze sobą połączyły (nie musi być ona gładka);
  4. Obieram banana, kroję go w plastry, wrzucam do drugiej miski i blenduję na mus;
  5. Do masy bananowej dodaję wcześniej zmiksowane suche składniki oraz sezam, rodzynki i krople aromatu migdałowego;
  6. Całość wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
  7. Wstawiam do piekarnika na około 25 minut;
  8. Gotowy "placek" kładę na kratkę, by ostygnął;
  9. Kroję go na kształt batoników;

Pyszna, sycąca przekąska dla każdego! Polecam!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail