Bezglutenowe Ciasto ze Śliwkami!

Śliwki to bardzo cenne źródło węglowodanów prostych. Mają mnóstwo witaminy A i rzadko spotykanej w owocach witaminy E. Te świeże w 100 g zawierają średnio 45 kcal. Poza tym mają działania antyoksydacyjne i dzięki zawartości polifenoli przeciwdziałają nowotworom. Dodatkowo doskonale radzą sobie z zaparciami, dlatego polecane są osobą z problemami trawiennymi. No więc jak tu ich nie użyć w kuchni? Dziś wersja na słodko z bezglutenowymi mąkami, czyli gluten free ciasto właśnie ze śliwkami! Smacznego!
Bezglutenowe Ciasto ze Śliwkami!

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 3 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki miodu dobrej jakości
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 120 g mąk bezglutenowych (u mnie gryczana i jaglana)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 150 g miękkiego masła
  • 300/350 g dojrzałych śliwek
  • sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 20 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 170 stopni:
  2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia;
  3. Śliwki myję, osuszam, wydrążam pestki i kroję na cząstki (kształt jak na zdjęciu);
  4. Żółtka rozdzielam od białek;
  5. Masło miksuję z miodem, dodając powoli żółtka.
  6. Następnie zmiksowaną masę łączę ze startymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sokiem z pomarańczy, mlekiem i mąkami bezglutenowymi.
  7. Całość znowu miksuję na gładką masę;
  8. Białka ubijam z ksylitolem na sztywno i łączę z masą;
  9. Wylewam masę na tortownicę i na wierzchu układam śliwki;
  10. Wkładam do piekarnika na około 50 minut;

NAJLEPIEJ SMAKUJE NA CIEPŁO, polany jogurtem naturalnym!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail