Bezglutenowy Batatowy Bochenek!

Uwielbiam bataty! Skoro można zrobić z nich praktycznie wszystko to czemu by nie spróbować zrobić chleba? Może nie smakuje tak jak chleb pszenny, ale ma mnóstwo dobrych wartości odżywczych i nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, jedząc więcej niż jeden kawałek:P. Przygotowanie jest bardzo proste! Serdecznie polecam!
Bezglutenowy Batatowy Bochenek!

Składniki (okrągła blacha, 15 cm średnica):

  • 300 g batatów obranych ze skóry
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego złocistego
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 20 minut):

  1. Bataty kroję w kostkę, wrzucam do garnka i gotuję do miękkości (około 10-15 minut);
  2. Do miski wsypuję wszystkie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i oliwę;
  3. Całość miksuję;
  4. Gotowe bataty dodaję do masy, dolewam wodę i znowu miksuję na gładką masę;
  5. Wyrabiam ciasto przez 1-2 minuty (ma byc lekko wilgotne);
  6. wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut;
  8. Podaję na ciepło ;)

Dodatkowo: Wystarczy posmarować masłem lub konfiturami i szybkie śniadanie czy przekąskę macie jak znalazł!

MNIAMI!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail