Brownie dla Diabetyków i nie Tylko!

Jeśli często odwiedzacie moją stronę to wiecie, że przepisów na brownie jest na niej kilka. Z upływem czasu i ilością wykonanych prób muszę stwierdzić, że prawdziwe dobre Brownie musi zawierać 3 najważniejsze składniki: wiejskie jaja, dobrą gorzką czekoladę i masło. Tak, masło! Żaden olej kokosowy czy rzepakowy nie sprawi, że Brownie będzie się rozpływało w ustach. Może masło nie jest do końca "FiT", ale umówmy się, ciasta na maśle są najlepsze! Dziś przepis na Brownie o niskim IG, dedykowane dla osób borykających się z cukrzycą czy insulinoopornością. Oczywiście wszyscy inni też mogą skorzystać. Serdecznie polecam.
Brownie dla Diabetyków i nie Tylko!

Składniki (naczynie żaroodporne lub forma 23x15 cm)

  • 3 jaja
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla 64%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla 80% (tak Wedla !, jest najlepsza !)
  • 120 g ksylitolu/erytrytolu
  • 150 g masła
  • 70 g mąki jaglanej/ryżowej/owsianej
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta
  • opcjonalnie mąka migdałowa około 40g

Wartość energetyczna 1 porcji (80g): 338 kcal
 

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 15 minut):

  1. W rondelku na średnim ogniu rozpuszczam masło i pokrojoną czekoladę;
  2. Mieszam i uważam, by masa się nie zagotowała;
  3. Odstawiam do schłodzenia;
  4. W tym czasie nastawiam piekarnik na 165 stopni, termoobieg;
  5. Blachę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję go tłuszczem;
  6. W misce mieszam mąki, sól, ksylitol, jajka;
  7. Wlewam do miski masę czekoladową,  cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką);
  8. Dokładnie wymieszaną masę wylewam na blachę;
  9. Piekę 35 minut (wierzch musi mieć wygląd popękanej skorupki, a po dotknięciu palcem ciasto powinno byc dość miękkie);
  10. Wyciągam z pierkarnika i posypuję odrobiną cukru pudru;

Informacja: Osoby z insulinopornością i cukrzycą niech lepiej odpuszcza sobie cukier puder ;) 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail