Bułka Maczana w Jajku z Jogurtem i Owocami!

Wczoraj byłam w piekarni po mój ulubiony chlebek żytni na zakwasie i w oko wpadło mi coś jeszcze....., a mianowicie MINI BUŁECZKI MLECZNE <3! Dla mnie mają one wartość sentymentalną. Jak byłam mała to często maczałam je w ciepłym mleku lub smarowałam dżemem :D. Dziś w trochę innej wersji! Dziś przepis na BUŁĘ MLECZNĄ MACZANĄ W JAJKU Z JOGURTEM I OWOCAMI. Ponieważ jest to bułka pszenna, najlepiej sprawdzi się jako posiłek po treningu, gdzie produkty o wysokim IG są wręcz wymagane!
Bułka Maczana w Jajku z Jogurtem i Owocami!

Składniki (1 damska porcja):

  • 1 bułeczka mleczna (60g)

Masa jajeczna:

  • 1 białko jaja kurzego (35g)
  • 50 ml mleka (u mnie bez laktozy 1,5%)
  • 5 g odżywki białkowej waniliowa
  • 5 g erytrytolu (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy i cynamonu 

Dodatki (jakie chcecie) u mnie:

  • Skyr naturalny
  • Banan, borówki

Odrobina masła Finuu do smażenia

Wartość energetyczna mojej wersji z dodatkami: 310 kcal
Białko:19,4g
Tłuszcz:3,7g
Węglowodany: 57,7g

Przygotowanie:

  1. Masę jajeczną roztrzepuję widelcem w głębokim talerzu;
  2. Bułkę kroję na pół, maczam ją od wewnętrznej strony i szybciutko wrzucam na patelnię posmarowaną masłem (nie czekamy aż masło w pełni się rozpuści!);
  3. Czekam aż masa na bułkach się zetnie (max 1,5 min);
  4. Podsmażone bułeczki smaruję jogurtem, nakładam kilka plastrów banana i kilka sztuk borówek.

To co, dziś trening, a później szybka BUŁA? :D SMACZENGO!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail