Chleb Gryczany bez Drożdży i Zakwasu!

Skoro w sklepach trudno o prawdziwy chleb bezglutenowy to radzę zrobić go samemu w domu. Nie jestem zwolenniczką długiego przebywania w kuchni, ale ostatnio miałam straszną ochotę na chleb gryczany pełny pestek dyni, orzechów i ziaren słonecznika. No więc wymyśliłam taki, który nie wymaga drożdży i zakwasu, nie wymaga wyczekiwania na wyrośnięcie i jest super łatwy w wykonaniu. Fakt, nie wygląda on jak normalny chleb z piekarni, ale moim zdaniem smakuje o niebo lepiej. Sami się przekonajcie!
Chleb Gryczany bez Drożdży i Zakwasu!

Składniki (keksówka 22-24cm):

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego lub lnu mielonego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub z orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

Ziarna możecie dobrać jakie chcecie, nie muszą być wszystkie cztery opcje. Ważne, by było siemie lniane i sól.

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 10-12 minut):

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni;
  2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka smaruję delikatnie olejem;
  3. W dużej misce mieszam mąki, sól, siemie lniane;
  4. Dodaję olej oraz wodę;
  5. Całość blenduję. Masa powinna być półpłynna, dość gęsta;
  6. Dodaję wszystkie rodzaje ziaren i orzechy;
  7. Mieszam całość łyżką;
  8. Wkładam do pierkarnika na 45 minut, po czym wyłączam go, uchylam drzwiczki i czekam kolejne 10 minut;
  9. Wykładam chlebek i daję mu czas na ostygnięcie;
  10. Gotowy chlebek przechowuję w lodówce;

Taki chlebek to skarb! Wykonanie banalne, a smak niepowtarzalny!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail