Chrupiące Migdałowe Krakersy bez Mąki!

Kruche, chrupiące krakersiki? mmmm o tak! Lubicie je prawda? Czas usunąć z nich całe zło, czyli mąkę, cukier, glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku! Czas wykonać je w naturalny sposób z naturalnych składników! Nie smakują jak te ze sklepu, smakują znacznie lepiej! Uwaga, bo uzależniają!:P
Chrupiące Migdałowe Krakersy bez Mąki!

Składniki (około 20 krakersików):

  • 150 g gotowych zmielonych migdałów (zawsze możecie zmielić zwykłe migdały, obojętnie czy zblanszowane czy nie)
  • 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego lub nie)
  • 2 łyżki sezamu
  • około 1/3 szklanki wody
  • przyprawy: sól himalajska

Przygotowanie (Czas bez pieczenia20-25 minut):

  1. Do miski wsypuję zmielone migdały, sól oraz siemię lniane;
  2. Dodaję wcześniej wstawiony do lodówki olej kokosowy i zagniatam jak normalne ciasto;
  3. Dolewam wody tak, by ciasto było dość lepkie (nie za wodniste);
  4. Tworzę wielką kulkę i wstawiam do lodówki na 10 minut;
  5. Po upływie czasu umieszczam kulkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
  6. Ręką i palcami spłaszczam ją najmocniej jak mogę;
  7. Posypuję sezamem;
  8. Kładę na masę folię aluminiową i za pomocą wałka tworzę jak najbardziej płaskie ciasto;
  9. Ciasto kroję delikatnie w kwadraty (tu Wasza wyobraźnia może być ogromna: trójkąty, kwadraty, kółka, jak chcecie);
  10. Nastawiam piekarnik na 200 stopni;
  11. Wkładam do niego „ciasteczka” na 15 minut;
  12. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam jeszcze 10 min;
  13. Gotowe krakersy wykładam na talerzyk;

Dodatkowo: Gotowe krakersy możecie zjeść z musem jabłkowym :DDDD

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail