Ciastka Dyniowo-Jabłkowe!

Achhh te ciasteczka... kuszące, słodkie, smaczne, rozpływające się ustach mmm... na samą myśl ma się ochotę pójść do sklepu czy kawiarni, by skonsumować chociaż jednego. Ale po co chodzić po mieście, wydawać kupę kasy jak można zrobić pyszne i znacznie zdrowsze ciacha dyniowo-jabłkowe? Razem z mąką owsianą i aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami idealnie wpasowują się w jesienny klimat. Serdecznie polecam :)!
Ciastka Dyniowo-Jabłkowe!

Składniki (około 20 sztuk):

  • 200 g mąki owsianej
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • 2 lub 3 czubate łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki puree z jabłek
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • przyprawy: cynamon, kardamon

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 10 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  2. W jednej misce łączę suche składniki, w drugiej mokre;
  3. Mokre składniki blenduję i dodaję do suchych;
  4. Całą masę dokładnie mieszam rękoma, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły;
  5. Formuję kuleczki (wielkości śliwki), kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczam je na kształt ciasteczek;
  6. Wkładam do piekarnika na 18-20 minut
  7. Po upływie czasu wyciągam ciastka i czekam aż ostygną;

Zapach wydobywający się z piekarnika jest tak wspaniały, że każdy domownik będzie miał ochotę na gryza! :))

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail