Ciasto Marchewkowo-Kokosowe!

Wiem, że robi się coraz cieplej. Wiem, że pewnie teraz wolicie objadać się lodami czy lekkimi puddingami. Ale przecież nikt mi nie zabroni o tej porze roku upichcić aromatycznego ciasta marchewkowego. Nie jest to jednak taki zwykły marchewkowiec. Składnikiem, który jeszcze bardziej podkręca smak jest mąka kokosowa. Nie będę ukrywać, że nie należy ona do tanich produktów, ale naprawdę polecam wykorzystywanie właśnie jej zamiast mąk zbożowych. Dlaczego? Przede wszystkim nie zawiera glutenu, dlatego osoby z celiakią mogą śmiało z niej korzystać. Posiada dużo błonnika pokarmowego, w 100g znajduje się go aż 39g! To źródło zdrowych tłuszczów chroniących nas przed wirusami, drobnoustrojami oraz grzybami. Stopniowo, nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi, dlatego polecam ja także diabetykom!
Ciasto Marchewkowo-Kokosowe!

Składniki (mała keksówka 20x11cm):

  • 4 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, ale możecie dodać obojętnie jaką bezglutenową!)
  • 1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 1 łyżki migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • przyprawy: cynamon

Przygotowanie (czas bez pieczenia około 12-15 minut):

  1. Marchewki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach;
  2. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  3. Do miski dodaję wszystkie składniki z wyjątkiem migdałów i startej marchewki;
  4. Całość dokładnie miksuję;
  5. Do masy dodaję marchewkę i płatki migdałowe;
  6. Mieszam za pomocą widelca;
  7. Keksówkę smaruję olejem (u mnie kokosowy), by ciasto nie przywierało do blachy.
  8. Wstawiam do piekarnika na 30-35 minut.
  9. Po upłynięciu czasu wyciągam ciasto i czekam aż się schłodzi i delikatnie stwardnieje (w środku ma byc wilgotne);

Dodatkowo: jeśli chcecie, by ciasto było słodsze, możecie dodać różne bakalie, np. żurawinę, rodzynki lub pokrojone morele.

MNIAMI!!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail