Low Carb Tarta na Migdałowo-Kokosowym spodzie!

Czas płynie jak szalony. Święta Wielkanocne minęły błyskawicznie i czas powrócić do codzienności, czyli normalnego zdrowego trybu żywieniowego. Bo nie wierzę, że każdy z Was trzymał ostrą dietę podczas Świąt. Babki, czekolada, mazurki.. mmm na samą myśl robi się słodziutko :D. A co, jeśli wymyśliłam przepis, dzięki któremu nadal możecie czuć błogostan, z jedną różnicą. To ciasto nie zawiera ani grama niezdrowych cukrów! W dodatku nadal jest przepyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Do kawki pasuje perfekcyjnie. Wypróbujcie przepis i dajcie znać, czy mam rację!
Low Carb Tarta na Migdałowo-Kokosowym spodzie!

Składniki (na 4 tartaletki lub dużą tartę):

Spód:

  • 120 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki migdałowej (tartych migdałów)
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 g ksylitolu lub erytrytolu

Krem:

  • 3/4 puszki mleczka kokosowego (sprawdzajcie koniecznie procent kokosa w mleczku! Minimum 85%!)
  • 150 g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 1 banan (dla słodziaków :P)

Wierzch:

  • 1 garść sparzonej wrzątkiem żurawiny
  • 1 garść pestek dyni/słonecznika/orzechów

Zamiast bakalii, możecie posypać ciasto malinami :))

Przygotowanie (Czas około 35 minut):

Spód:

  1. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, tak by powstała zbita masa (jeśli, jest zbyt sypka możecie dodać łyżkę lub dwie wody);
  2. Wykładam tartaletki masą i wkładam do zamrażalnika na 10 minut;
  3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  4. Po upływie 10 minut wkładam tartaletki do piekarnika na 15 minut;

Przygotowuję krem:

  1. Gorzką czekoladę drobno siekam i wrzucam do garnuszka;
  2. Na małym ogniu rozpuszczam czekoladę;
  3. Dodaję mleczko kokosowe;
  4. Do płynnej masy dodaję banana i delikatnie blenduję (jeśli używacie banana w ogóle);

Gotowe tartaletki wypełniam masą czekoladową i odstawiam na chwilkę do przestygnięcia;

Wierzch:

  1. Posypuję malinami lub bakaliami

Ciasto może cie spokojnie przechowywać w lodówce przez 5,6 dni :)

LOV IT! <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail