Domowe Masło Migdałowe!

W marketach jak to zwykle bywa trzeba patrzeć na etykiety, żeby mieć pewność, z czego dany produkt jest wykonany... Z masłem orzechowym jest ten problem, że tylko w sklepach z odżywkami lub ze zdrową żywnością znajdziemy je bez żadnych dodatków, takich jak sól, cukier, tłuszcze trans. Dlatego proponuję wykonać w domu własne masełko, które jest znacznie lepsze od kupnego a wykonanie go zajmuje naprawdę mało czasu. Sami się przekonajcie! Do roboty!:)
Domowe Masło Migdałowe!

Składniki (słoik 300ml):

  • 300g migdałów (lub orzeszków ziemnych)
  • 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie (Czas ok.12 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni C;
  2. Wrzucam na blachę migdały i wkładam do piekarnika na około 6-7 minut. Migdały lepiej się wtedy miksuje, bo są bardziej miękkie;
  3. Podprażone migdały wkładam do miksera i miksuję aż do uzyskania konsystencji masła i dodaję 1/2 łyżeczki soli (można wtedy dodać łyżkę oleju);
  4. Gotowe masło przelewam do słoiczka;

Dodatkowo: Pyszne dwa wafle ryżowe, banan i jedzonko po treningu jak znalazł!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail