Orkiszowe Tortille z Meksykańskim Farszem!

Ostatnio kupiłam kilka puszek fasoli i dziś wreszcie przyszedł czas na jedną z nich. Rośliny strączkowe (szczególnie czerwona fasola) zawierają węglowodany najlepszego typu, odgrywając przy tym znaczącą rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Poza tym zawierają białko, które dobrze wpływa na wzrost mięśni. Więcej na temat warzyw strączkowych dowiecie się kolejnym artykule, z którym chętnie się z Wami podzielę. Teraz zajmijcie się gotowaniem, bo czas na smakowite domowe tortille z a'la meksykańskim farszem!
Orkiszowe Tortille z Meksykańskim Farszem!

Składniki (2 porcje):

Tortilla:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • ulubione zioła, np. zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Farsz:

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki fasoli czerwonej
  • 1/2 małej białej cebulki
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Możecie kupić gotowe pełnoziarniste tortille, ale wiadomo, że samodzielnie zrobione nie mają żadnych "ulepszaczy". Wtedy śniadanko zajmie Wam tylko 10 minut.

Przygotowanie tortilli (Czas około 35 minut):

  1. Do miski wsypuję mąkę, sól, proszek do pieczenia i zioła;
  2. Suche składniki dokładnie mieszam;
  3. Następnie dolewam wody i wyrabiam ciasto około 2 minuty;
  4. Dodaję olej i znowu ugniatam ciasto. Masa powinna być puszysta, nie lepić się do palców. Jeśli się lepi, podsypuję ją odrobiną mąki pszennej;
  5. Wyrobione ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut, by "odpoczęło";
  6. Po 20 minutach kroję ciasto na dwie części i wałkuję je na jak najcieńsze placki; Jeśli placki kleją się do wałka, podsypuję ponownie odrobiną mąki;
  7. Rozgrzewam patelnię (najlepiej teflonowa lub specjalna do naleśników);
  8. Umieszczam najpierw jeden placek na suchej i rozgrzanej patelni, czekam minutę, przewracam placek i smażę kolejną minutę. Tortilla powinna byc twardawa;
  9. Tą samą czynność wykonuję z druga tortillą.
  10. Odstawiam na talerz gotowe tortille i czekam aż ostygną. (Tortille prosto z patelni są zbyt twarde, by móc je rolować, dlatego muszą odparować);

Przygotowanie farszu (Czas około 10 minut):

  1. Na patelnię wylewam łyżkę oleju i rozgrzewam patelnię;
  2. Kroję cebulkę w drobna kostkę i wrzucam na patelnię;
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaję fasolę i białka jaj;
  4. Wykonuję jajecznicę;
  5. Gotową jajecznicę posypuję przyprawami;

Dodatkowo: Można zetrzeć troszkę parmezanu i dodać do farszu.

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail