Przygotowanie tortilli (Czas około 35 minut):
- Do miski wsypuję mąkę, sól, proszek do pieczenia i zioła;
- Suche składniki dokładnie mieszam;
- Następnie dolewam wody i wyrabiam ciasto około 2 minuty;
- Dodaję olej i znowu ugniatam ciasto. Masa powinna być puszysta, nie lepić się do palców. Jeśli się lepi, podsypuję ją odrobiną mąki pszennej;
- Wyrobione ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut, by "odpoczęło";
- Po 20 minutach kroję ciasto na dwie części i wałkuję je na jak najcieńsze placki; Jeśli placki kleją się do wałka, podsypuję ponownie odrobiną mąki;
- Rozgrzewam patelnię (najlepiej teflonowa lub specjalna do naleśników);
- Umieszczam najpierw jeden placek na suchej i rozgrzanej patelni, czekam minutę, przewracam placek i smażę kolejną minutę. Tortilla powinna byc twardawa;
- Tą samą czynność wykonuję z druga tortillą.
- Odstawiam na talerz gotowe tortille i czekam aż ostygną. (Tortille prosto z patelni są zbyt twarde, by móc je rolować, dlatego muszą odparować);
Przygotowanie farszu (Czas około 10 minut):
- Na patelnię wylewam łyżkę oleju i rozgrzewam patelnię;
- Kroję cebulkę w drobna kostkę i wrzucam na patelnię;
- Gdy cebula się zeszkli, dodaję fasolę i białka jaj;
- Wykonuję jajecznicę;
- Gotową jajecznicę posypuję przyprawami;
Dodatkowo: Można zetrzeć troszkę parmezanu i dodać do farszu.