Ekspresowe Ciasto z Nektarynkami!

Zaplanowaliście spotkanie rodzinne lub imprezę? Goście są już w drodze, a Wam zostało dosłownie kilka minut na przygotowanie czegoś, co zaskoczy każde podniebienie? Mam coś w sam raz! Ekspresowe ciasto z sezonowymi owocami, w tym przypadku z nektarynkami! Wspaniałe, puszyste i wilgotne w środku! Mmmm palce lizać!
Ekspresowe Ciasto z Nektarynkami!

Składniki:

  • 2, 3 nektarynki (najlepiej dojrzałe, bo łatwiej obiera się wtedy skórkę)
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki miodu dobrej jakości
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 100 g zmielonych migdałów/orzechów laskowych
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

W wersji glutenowej możecie użyć 150 g mąki orkiszowej zamiast mąk bezglutenowych.

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 10 minut):

  1. Nektarynki obieram ze skórki, pozbywam się pestek i kroję w kostkę, odstawiam;
  2. Nastawiam piekarnik na 180 stopni:
  3. Mleko wlewam do garnka, dodaję do niego miód, aromat migdałowy i podgrzewam na średnim ogniu (nie można doprowadzić do wrzenia!);
  4. Do mleka dodaję jajka, rozpuszczony olej kokosowy, proszek do pieczenia i sodę;
  5. Całość delikatnie miksuję tak, by składniki ładnie się połączyły;
  6. Następnie dosypuję stopniowo zmielone migdały i  wszystkie mąki cały czas mieszając przy tym wszystko widelcem lub trzepaczką;
  7. Masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia formę;
  8. Wkładam do piekarnika na około 45 minut;

Po 40 minutach możecie sprawdzić czy ciasto jest gotowe. Robicie to poprzez wkłucie wykałaczki. Jeśli będzie sucha, wtedy możecie wyciągać ciasto z piekarnika i odstawić na moment do wystygnięcia.

Dodatkowo: łyżka ricotty lub gałka lodów i każdy gość będzie zachwycony!

Jest czas na przyjęcie gości i porozmawianie z nimi, zanim ciasto będzie ready? TAK!
Ciasto jest super hiper łatwe w przygotowaniu? TAK!
Jest szansa, że i Wy je polubie? MAM NADZIEJĘ :P

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail