Falafelki w Ulepszonej FIT Wersji!

Falafele to arabskie kotleciki, których głównym składnikiem jest mąka z ciecierzycy. Nie zawierają ani grama mięsa, dlatego znajdują one uznanie wśród wegan i wegetarian. Ja jednak polecam je wszystkim! Bo kto powiedział, że mięsożercy nie mogą ich zjadać? Są wspaniałym źródłem substancji odżywczych, a dzięki moim dodatkom smakują wybornie i sycą na długo!
Falafelki w Ulepszonej FIT Wersji!

Składniki (7 małych falafelków): 

  • 1/2 awokado
  • 1 garść niesolonych pistacji
  • 5 czarnych lub zielonych oliwek (osobiście wolę czarne)
  • mnóstwo pietruszki (po poszatkowaniu minimum 3 łyżki)
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy 
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy: czosnek, pieprz ziołowy, ostra papryka, kurkuma

Wartość energetyczna jednego falafelka: około 60kcal

Przygotowanie (Czas około 15 minut): 

  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem mąki i wody) kroję w kostkę, wrzucam do miski i blenduję na gładką masę;
  2. Dodaję mąkę, wodę, przyprawiam i mieszam widelcem (masa musi być dość gęsta);
  3. Z pomocą łyżki lepię kotleciki i układam na rozgrzanej patelni (do smażenia używam masła klarowanego);
  4. Smażę z każdej strony około 2 minut;
  5. Gotowe falafelki osuszam z tłuszczu ręcznikiem papierowym;

Dodatkowo: możecie na talerz dodać trochę rukoli, pomidorków koktajlowych, pestek dyni i super smaczny posiłek macie jak w banku!

Miłego dnia!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail