Farinata, czyli Szybki Placek z Ciecierzycy!

Na francuskim wybrzeżu znany jako SOCCA, we Włoszech jako FARINATA. Ten chrupiący placek z mąki z ciecierzycy to tradycyjna uliczna przekąska na całym Wybrzeżu Liguryjskim, od Nicei po Elbę. Jego kariera rozpoczęła się na ulicach Nicei i Genui, gdzie robotnicy i rybacy kupowali gorące kawałki farinaty prosto z wielkich, rozgrzanych patelni. Przepis na FARINATĘ jest tak prosty, że za pierwszym razem wydawało mi się to zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Czas przygotowania samej bazy to maksymalnie 5 minut! Do ciasta można dodać ulubione przyprawy, np. gruboziarnistą sól, pieprz i rozmaryn. FARINATĘ możemy obłożyć również oliwkami, suszonymi pomidorami tworząc szybszą, bezglutenową i zdrową wersję pizzy. Gotowi na przepis? Dziś Farinata z kawałkami szynki wołowej, oliwkami i cebulką.
Farinata, czyli Szybki Placek z Ciecierzycy!

Składniki (jeden placek = jedna porcja):
Placek:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 200 ml wody
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn, papryka wędzona w proszku

Dodatki:

  • 35 g włoskiej szynki wołowej (prosciutto tez sprawdzi się tu idealnie, ale jest tłustsze)
  • 20 g czarnych oliwek
  • 20 g cebulki 
  • ewentualnie gruboziarnista sól himalajska na wierzch po upieczeniu placka

Wartość energetyczna 1 porcji (300g): 428 kcal
Białko: 21,6g
Tłuszcz: 15,3g
Węglowodany: 47,3g

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, przesianą (to koniecznie) mąkę przez sito.
  2. Dolewamy oliwę, cały czas mieszając trzepaczką.
  3. Odstawiamy ro lodówki na minimum 1,5/2h.
  4. Po upływie czasu rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy, wylewamy masę, wykładamy na wierzch pokrojone dodatki.
  6. Pieczemy 15-17 minut (brzegi muszą być lekko brązowe, jak pizza).
  7. Po tym czasie wykładamy posypujemy gruboziarnistą solą i zajadamy.

PY CHO TA!! <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail