Farinata, czyli Szybki Placek z Ciecierzycy!
Na francuskim wybrzeżu znany jako SOCCA, we Włoszech jako FARINATA.
Ten chrupiący placek z mąki z ciecierzycy to tradycyjna uliczna przekąska na całym Wybrzeżu Liguryjskim, od Nicei po Elbę. Jego kariera rozpoczęła się na ulicach Nicei i Genui, gdzie robotnicy i rybacy kupowali gorące kawałki farinaty prosto z wielkich, rozgrzanych patelni. Przepis na FARINATĘ jest tak prosty, że za pierwszym razem wydawało mi się to zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Czas przygotowania samej bazy to maksymalnie 5 minut!
Do ciasta można dodać ulubione przyprawy, np. gruboziarnistą sól, pieprz i rozmaryn. FARINATĘ możemy obłożyć również oliwkami, suszonymi pomidorami tworząc szybszą, bezglutenową i zdrową wersję pizzy.
Gotowi na przepis?
Dziś Farinata z kawałkami szynki wołowej, oliwkami i cebulką.
Składniki (jeden placek = jedna porcja):
Placek:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml wody
- 10 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn, papryka wędzona w proszku
Dodatki:
- 35 g włoskiej szynki wołowej (prosciutto tez sprawdzi się tu idealnie, ale jest tłustsze)
- 20 g czarnych oliwek
- 20 g cebulki
- ewentualnie gruboziarnista sól himalajska na wierzch po upieczeniu placka
Wartość energetyczna 1 porcji (300g): 428 kcal
Białko: 21,6g
Tłuszcz: 15,3g
Węglowodany: 47,3g