FIT Pierniczki! Idealne na Święta!

Nie ma mowy, żeby Święta mogły się odbyć bez przepysznych pierniczków! Chyba się ze mną zgodzicie no nie? No ale jak to u mnie zwykle bywa, postanowiłam troszkę inaczej potraktować moje tegoroczne pierniki, a mianowicie bez dodatku glutenu i z mnóstwem orzechów. Zainteresowani przepisem? No to proszę bardzo!:))
FIT Pierniczki! Idealne na Święta!

Składniki (25 sztuk):

  • 150 g startych migdałów (kupicie w Piotrze i Pawle)
  • 260 g mąki gryczanej lub 130 g gryczanej i 130 g ziemniaczanej
  • 125 ml płynnego miodu dobrej jakości
  • 125 ml oleju kokosowego (lub pół na pół masło i olej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 15 minut):

  1. Wszystkie suche składniki mieszam ze sobą;
  2. W osobnym naczyniu roztapiam miód i olej kokosowy;
  3. Dodaję do suchej masy i zagniatam, tworząc kulkę (radzę zagniatać mokrymi rękami);
  4. Podsypuję stolnicę mąką i rozwałkowuję ciasto;
  5. Za pomocą wzorników wycinam dowolne świąteczne kształty;
  6. Nastawiam piekarnik na 170 stopni;
  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładę pierniczki;
  8. Wstawiam do piekarnika na około 12 minut (pierniczki muszą być złotawe);

Dodatkowo: Gotowe pierniki można posmarować domową konfiturą lub roztopioną gorzką czekoladą i odstawić do ostygnięcia.

NIECH TE ŚWIĘTA BĘDĄ NIE TYLKO PYSZNE, ALE I ZDROWE!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail