Fritatta z kurczakiem, ryżem i brokułami!

Dziś pozycja tak zwana "MUST BE" w Waszym menu. Jajo, kura, ryż i brokuły. Z tych składników powstaje przepyszna, bogata w zdrowe makroskładniki, witaminy i związki mineralne FRITATTA. Najlepiej przygotowywać ją po prostu ze składników, które zostały z dnia poprzedniego. U mnie właśnie wtedy powstaje to cudeńko. Danie dostaje kompletnie nowego wymiaru, ładnie wygląda i za sprawą odpowiednich przypraw nabiera charakteru. Naprawdę polecam!
Fritatta z kurczakiem, ryżem i brokułami!

Składniki (2 porcje):

  • 4 jaja (rozmiar M, wolny wybieg)
  • 200/250 g piersi z kurczaka/indyka
  • 100g (torebka) ryżu basmati
  • 400 g brokuł
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy/czarny, kurkuma, papryka wędzona, papryka słodka

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 15 min):

  1. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam;
  2. Rozgrzewam olej na patelni i smażę kurczaka na złoty kolor;
  3. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu (ryż zalewam od razu wrzątkiem) lub według standardu: 0,5 szklanki ryżu (bo tyle zajmuje torebka ryżu) - szklanka wody;
  4. Brokuły solę i gotuję aż na półtwardo, następnie odcedzam i kroję w kostkę;
  5. Odkładam wszystkie przygotowane składniki do ostygnięcia;



 

Pieczenie:

  1. Nastawiam piekarnik na 190 stopni i przygotowuję blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia;
  2. Do miski wbijam jajka i wrzucam ostygnięte składniki;
  3. Przyprawiam i dodaję musztardę;
  4. Wylewam masę do blaszki i wkładam do piekarnika na około 20-30 min (jajka muszą się ściąć, wtedy danie należy wyciągnąć z piekarnika);
  5. Zajadam aż mi się uszy trzęsą :D
Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail