Gnudi, czyl Włoskie Kluseczki z Ricotty i Parmezanu!

Czyli włoskie kluseczki (podobne do naszych polskich leniwych) przygotowywane z ricotty i parmezanu. Ostatnio oglądałam mojego ulubionego brytyjskiego kucharza @jamieoliver, który tworzył to cudo. Przepis był banalnie prosty, więc musiałam spróbować i oczywiście delikatnie go zmodyfikować, by był nieco bardziej „fit”. Wynik? Co tu dużo mówić, wyszły NIE pyszne tylko PRZEPYSZNE <3. Delikatne, rozpływające się w ustach, pełne smaku GNUDI! Głodni przepisu? Bardzo proszę :).
Gnudi, czyl Włoskie Kluseczki z Ricotty i Parmezanu!

Składniki (3-4 porcje):

  • 50g parmezanu Parmigiano Reggiano
  • 500 g ricotty dobrej jakości (mająca postać bardziej twarogu czy sera włoskiego capri, a nie o aksamitnej konsystencji)
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 100g bezglutenowej kaszy kukurydzianej (w oryginale jest semolina)
  • 10g masła zwykłego lub czosnkowego

Dodatkowo:

  • 40g świeżego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Parmezan ścieram na tarce na dużych oczkach;
  2. Ricottę łączę z parmezanem i przyprawami;
  3. Zagniatam jak ciasto do chleba (masa nie musi byc idealnie gładka);
  4. Tworzę kuleczki wielkości piłki pingpongowej;
  5. Obtaczam kuleczki w kaszy i odstawiam do lodówki (w moim przypadku była to godzina, ale można spokojnie odstawić na całą noc);
  6. Po upływie czasu, zagotowuję wodę w garnku i wkładam delikatnie kuleczki na 2-3 minuty (az wypłyną na powierzchnie);
  7. Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam kluseczki ze wszystkich stron;
  8. Podaję z podsmażonym czosnkiem i szpinakiem;

SMACZNEGO!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail