Jaglanka Malinowo - Orzechowa!

Dziś na śniadanie polecam Wam kaszę jaglaną. Super źródło węglowodanów złożonych. Syci i poprawia perystaltykę jelit. W połączeniu z owocami stanowi wyśmienity posiłek na rozpoczęcie dnia. Przedstawiam Wam moją ulubioną wersję. Oczywiście możecie ją łączyć z innymi owocami. Bądźcie kreatywni, także w kuchni!
Jaglanka Malinowo - Orzechowa!

Składniki (1 porcja):

  • 3 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • ½ banana
  • 2 daktyle/łyżka żurawiny/ łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów (dowolnie: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, na zdjęciu: orzeszki pinii)
  • 1 garść malin
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki kakao
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon (ilość według uznania)

 Przygotowanie (Czas ok. 15min):

  1. Kaszę wrzucam do garnuszka;
  2. Zalewam wrzątkiem 1,5cm powyżej kaszy i gotuję na średnim ogniu ok. 15 min, aż kasza wchłonie wodę. Po 10 minutach można dodać dwie łyżki mleka (u mnie sojowe lub migdałowe), żeby kasza była lekko słodkawa;
  3. W trakcie gotowania kaszy, kroję banana w plastry i daktyle w kostkę;
  4. Gotową kaszę umieszczam w miseczce, dodaję banana, maliny, pokrojone daktyle i orzechy;
  5. Całość posypuję kakao, polewam jogurtem naturalnym i przyprawiam.

ŚNIADANKO GOTOWE!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail