Kalarepka w Fit Panierce z Wiosennym Dipem!

Kalarepa osobiście kojarzy mi się z przekąską na działce u babci. Świeżo pokrojona w plastry i chrupiąca mmmm... Warzywo to ma wiele zalet, między innymi: działa przeciwnowotworowo, ma mnóstwo witaminy C i B, a także wapń, magnez, żelazo niehemowe oraz potas. Niestety coraz rzadziej widzę ją na stołach... Dlaczego? Może dlatego, że nie macie pomysłów na jej przyrządzenie? Dziś naprawdę super przepis, który przekona i Was i Wasze pociechy do "szamania" kalarepy. Chrupiące krążki z wiosennym dipem zaskoczą smakiem niejednego z Was!
Kalarepka w Fit Panierce z Wiosennym Dipem!

Składniki (około 12 sznycelków):

Wiosenny Dip:

  • 100g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • pozostałe liście kalarepy
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz

Kalarepa z FIT Panierce:

  • 2 kalarepy
  • 20g startego parmezanu
  • 3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (może użyć innej mąki, jeśli tej nie macie na stanie, np. kukurydzianej)
  • 2 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól himalajska/morska

Przygotowanie (Czas około 30 minut):

Wiosenny Dip:

  1. Rzodkiewkę i cebulkę kroję w drobną kostkę;
  2. Szczypiorek i liście kalarepy szatkuję;
  3. Miseczkę zalewam jogurtem, dodaję pokrojone składniki oraz sok z cytryny i sezam;
  4. Całość mieszam i wstawiam do lodówki na czas przyrządzania chrupiącej kalarepy;

Kalarepa:

  1. Kalarepę obieram, kroję w 0,5 centymetrowe plastry i posypuję solą i pieprzem;
  2. Przygotowuję dwa głębsze talerzyki. W jednym roztrzepuję jajka, w drugim mieszam starty parmezan z mąką;
  3. Obtaczam plasterki kalarepy najpierw w jajku potem w mące i parmezanie (tak jakbyście robili kotlety schabowe);
  4. Na wcześniej polaną olejem patelnię wykładam kalarepę i smażę około 3 minut w obu stron;
  5. Gotowe sznycelki osuszam z oleju ręcznikiem papierowym;

MOJE NOWE ODKRYCIE, MOJE NOWE SMACZNE DOZNANIE!... MAM NADZIEJĘ, ŻE NIEDŁUGO TAKŻE I WASZE!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail