KETO Bułeczki w Dwóch Odsłonach!

Mam nadzieję, że oglądacie na Facebooku profil FITmeansEAT, bo właśnie tam zamieszczam swoje filmiki związane KETOprojektem. To program, w którym postanowiłam wziąć udział z racji przyswojenia nowej wiedzy, a także z ciekawości. Interesuje mnie, jak dieta ketogeniczna (dieta o niskiej zawartości węglowodanów, a dużej tłuszczy) wpłynie na mój skład ciała, samopoczucie i wyniki sportowe. Żywienie tego typu ma na celu wytworzenie ciał ketonowych (metabolizujących tłuszcz) i wejście w stan ketozy (ciało czerpie energię z tłuszczy a nie z cukrów). Z końcem programu zostanę ponownie przebadana i wtedy się okaże. Już się nie mogę doczekać :)! A może wcale go nie skończę?:) Zobaczymy. Tymczasem dopadła mnie mała ochota na pieczywo! Ale oczywiście nie uległam tym sklepowym pszennym bułom i zrobiłam swoje - keto bułeczki na bazie mąki kokosowej i migdałowej w dwóch wersjach. Są pyszne, a z dodatkami, które są poniżej smakują jeszcze lepiej! Przepis nie jest od podstaw moim wymysłem, ale został przeze mnie przerobiony. Wolę o tym napisać, ponieważ cenię sobie wiarygodność.
KETO Bułeczki w Dwóch Odsłonach!

Składniki (na 5 małych bułeczek)

Baza dla obu wersji bułeczek:

  • 50g maki kokosowej
  • 30g mąki migdałowej lub płatków migdałowych (łatwo się je kruszy na makę)
  • 20g sezamu
  • 1 łyżka babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka jaj
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Przyprawy do wersji na wytrwanie: sól himalajska, tymianek, papryka słodka

Wersja na słodko: dwie łyżeczki ksylitolu/erytrytolu

 

Przygotowanie (bez pieczenia około 15/20 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia;
  3. Przygotowuję 2 miseczki: do jednej wsypuję suche składniki (bez przypraw i cukru), w drugiej umieszczam białka jaja;
  4. Po wymieszaniu suchych składników, połowę z nich przesypuję do kolejnej miseczki;
  5. Do jednej miski dodaję wytrwane przyprawy, do drugiej cukier;
  6. Obie miski zalewam 1/2 szklanki wody (1/4 do jednej miski, 1/4 do drugiej), odstawiam;
  7. Ubijam białka na sztywną pianę i łączę z masami;
  8. Formuję kuleczki w kształcie bułeczek;
  9. Wstawiam do piekarnika na 35 minut (musza sie lekko zarumieć z wierzchu);

Dodatkowo: Do wersji wytrawnej proponuję szpinak, jajo sadzone i paprykę, do wersji na słodko masło orzechowe z mascarpone!

MNIAMI!!!! <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail