Kukurydziane Naleśniki z Bananowo-Migdałowym Nadzieniem!

Kto powiedział, że jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to musicie objadać się pączkami, czekoladowym muffinkami lub tortami? Warto znaleźć równie słodką, ale zdrowszą alternatywę. I właśnie taką fit wersję przygotowałam dziś specjalnie dla Was! Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatnie chrupiące ciasto naleśnikowe i słodkie nadzienie bananowo-migdałowe. Czego chcieć więcej?
Kukurydziane Naleśniki z Bananowo-Migdałowym Nadzieniem!

Składniki (6 dość dużych naleśników):

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 2 średnie banany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • około 1,5 szklanki letniej wody
  • masło migdałowe do posmarowania naleśników (przepis znajdziecie tutaj)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie (Czas około 15 minut):

  1. Jednego banana kroję w kostkę i wrzucam do miski;
  2. Mąkę, ksylitol, sodę, wodę dodaję do banana i miksuję blenderem (ciasto musi mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodajcie trochę mąki, jeśli za gęste to wody)
  3. Masę wylewam chochelką na patelnię bez dodatku tłuszczu (ja mam patelnię specjalną do naleśników, ale możecie śmiało używać zwykłej teflonowej);
  4. Smażę na małym ogniu i kiedy naleśnik zrobi się złoty, przewracam na druga stronę;
  5. Gotowe naleśniki smaruję masłem migdałowym, kładę na nie pokrojonego w paski banana i posypuję wiórkami kokosowymi;

SŁODKO, ZDROWO, WYBORNIE!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail