Low Carb Pizzucha!

Myślicie, że podstawą smacznej pizzy jest dobre ciasto? A co, jeśli głównym składnikiem spodu pizzy byłyby jaja i kalafior? Brzmi dość dziwacznie... Może, ale smakuje wybornie! Do wykonania tej pizzy użyłam minimalną ilość węglowodanów, natomiast dodałam dużą ilość tłuszczu. Dzięki temu pizza jest sycąca i dodaję energii na długi czas. Jeśli nadal sądzicie, że dobrej jakości tłuszcz to zło, jesteście w błędzie. Nadmiar cukru jest winowajcą otyłości, licznych chorób układu krążenia, pokarmowego, a także cukrzycy. Ale teraz nie będę się na tym rozwodzić. Czas na pyszną LOW CARB pizzuchę!
Low Carb Pizzucha!

Składniki (duża okrągła blacha 26 cm, 2 porcje):

Spód:

  • 4 jaja L
  • 400g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego bez zapachu
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz

Wierzch:

  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 40g salami/szynki parmeńskiej
  • 100g startego sera mozarella
  • 2 pieczarki (opcjonalnie)
  • 1/2 papryki (opcjonalnie)
  • przyprawy: oregano, bazylia

 

 

Przygotowanie (Czas z pieczeniem około 40 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję go olejem kokosowym (by spód nie przywarł)
  3. Kalafior myję, suszę i drobno siekam;
  4. Wrzucam do miski razem z jajkami i przeciśnietym przez praskę czosnkiem;
  5. Przyprawiam i delikatnie blenduję (nie na gładko!)
  6. Wstawiam do piekarnika na 25-30 minut;
  7. Gotowy spód smaruje koncentratem pomidorowym, wykładam plastrami salami, pokrojonymi warzywami i posypuję serem;
  8. Wstawiam ponownie do piekarnika, tym razem na 10 minut (aż ser się roztopi);
  9. Gotową pizzę posypuję oregano i bazylią;

Dodatkowo: Nie musicie dodawać warzyw, jeśli zależy Wam na minimalizacji węglowodanów. Możecie je także zmienić, np. na rukolę, startą cukinię, szpinak, itp.

NIEBO W GĘBIE!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail