Migdałowy Chleb Paleo!

Jak pewnie zauważyliście ostatnio wzięłam się ostro na różnego rodzaju wypieki. Na moim blogu możecie znaleźć pieczywo orkiszowe z fetą i oliwkami, bezglutenowe bułeczki, chleb chia oraz z mąkami bezglutenowymi. Czas na wypiek, który nie zawiera ani grama mąki! Czy to możliwe? No jasne. Podstawą są starte orzechy i jajka. Szybki nieskomplikowany przepis dla każdego! Smak? Jak dla mnie bomba!
Migdałowy Chleb Paleo!

Składniki (keksówka):

  • 200 g startych migdałów (do kupienia w Piotrze i Pawle)
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 jaj
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 10-12 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  2. Do miski wrzucam starte migdały, sieme, sodę, sól, proszek do pieczenia i za pomocą łyżki mieszam;
  3. Dodaję resztę składników z wyjąkiem przypraw i miksuję na dość gładką masę;
  4. Posypuję tymiankiem i rozmarynem;
  5. Całość wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia;
  6. Wstawiam do piekarnika na 25 minut (po włożeniu wykałaczki do środka chleba, patyczek musi być lekko wilgotny);
  7. Gotowy chleb odstawiam na kilka minut do wystudzenia;

Dodatkowo: Gotowy chleb wystarczy posmarować masłem i smak będzie niepowtarzalny!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail