Mocno Czekoladowe Bezglutenowe Brownie

Mówiłam Wam, że ubóstwiam gorzką czekoladę? Chyba nie trudno się domyślić, skoro większość moich słodkości ją zawiera. No a skoro czekolada to pierwsze, co przychodzi do głowy to.... BROWNIE, oczywiście takie ulepszone, bo bez pszennej mąki... i takie.. takie lejące się w środku... omg!Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a smak pozostaje w pamięci na długo. Serdecznie polecam!
Mocno Czekoladowe Bezglutenowe Brownie

Składniki (1 mała blacha):

  • 20 g mąki gryczanej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 4 jaja
  • 100 g masła
  • 1 tabliczka (100 g) mocno gorzkiej czekolady 85%
  • 50 g tabliczki mlecznej czekolady z orzechami
  • 50 g kakao
  • aromat migdałowy (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wartość energetyczna 1 porcji (60g): 253 kcal

Przygotowanie: (Czas bez pieczenia około 10-15 minut):

  1. Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam do ostygnięcia;
  2. Piekarnik nastawiam na 190 stopni, termoobieg;
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia;
  4. Jaja wbijam do miski i miksuję. 
  5. Mąkę i kakao przesiewam do miski i dodaję sodę oczyszczoną;
  6. Do jajek wlewam najpierw ostudzoną czekoladę, a następnie mąki;
  7. Mieszam za pomocą trzepaczki;
  8. Wylewam na blachę i wstawiam do piekarnika;
  9. Przez pierwsze 8 minut piękę w 190 stopniach, a potem 4-5 minut w 165 stopniach;
  10. Po upływie czasu wyciągam z piekarnika, czekam 5 minut i kroję ogrzanym nożem na kawałki;

CIEPŁE BROWNIE SMAKUJE PRZECIEŻ NAJLEPIEJ <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail