Mocno Czekoladowe FIT Brownie!

Brownie to ciasto składające się przede wszystkim z czeeekolaaaadyyy!! Niby proste w wykonaniu, ale wymaga poznania i opanowania dwóch rzeczy. Pierwsza to dobre poznanie swojego piekarnika. Najnowsze piekarniki zazwyczaj szybciej się nagrzewają i mają większą moc. Te starsze odwrotnie. Dlatego proponuję, aby pierwsze Brownie upiec testowo, dla siebie <3. Jeśli wyjdzie za suche, to najlepiej skrócić czas pieczenia o 5-7 minut. Drugi ważny aspekt to prawidłowe rozpuszczenie czekolady z masłem/olejem w kąpieli wodnej i cierpliwe odczekanie aż masa się ostudzi (przynajmniej 15-20 minut). Jeśli będziecie się trzymać tych dwóch zasad to obojętnie, co dodacie, BROWNIE MUSI SIĘ UDAĆ :). Co to, bierzemy się za wykonanie zdrowego i pysznego Brownie? :D
Mocno Czekoladowe FIT Brownie!

Składniki (blacha o średnicy 22 cm):

  • 6 jaj M lub 5 jaj L
  • 170 g masła Finuu + odrobina do wysmarowania blachy (można użyć również oleju, ale dla mnie to już nie to samo)
  • 100 g czekolady 50%
  • 100 g czekolady 85%
  • 150 g ksylitolu (można dać o 50g więcej, jeśli lubicie brownie mocno słodkie)
  • 100 g mąki jaglanej/ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • aromat migdałowy/waniliowy (opcjonalnie)

Wartość energetyczna 1 porcji (przy założeniu, że jest ich 12ście): 266 kcal

Przygotowanie:

  1. Czekoladę kruszę na mniejsze kawałki, wrzucam do szklanej miski;
  2. Dodaję pokrojone masło i rozpuszczam w kapieli wodnej. Do garnka nalewam wrzątek tak, by woda nie dotykała położonej na nią miski. Włączam gaz i czekam aż masa się rozpuści, mieszając od czasu do czasu;
  3. Odkładam na 15-20 minut do ostudzenia;
  4. W tym czasie ubijam jaja z ksylitolem, następnie dodaję stopniowo resztę składników;
  5. Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję lekko masłem;
  6. Piekarnik nastawiam na 190 stopni;
  7. Do ubitej masy wlewam rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i delikatnie wszystko mieszam;
  8. Wylewam na blachę i wkładam do piekarnika na 13-15 minut i gotowe;

**ostatnio robiłam to czekoladowe cudo, ale nie w swoim piekarniku. Piekłam 20 minut i wyszło bardzo dobre, ale nie lejące się w środku, a takie właśnie kocham. Więc jeśli macie ochotę na bardzo miękkie w środku to pieczcie 13-15, jesli bardziej zbite to 20 min.

SMACZNEGO!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail