Omlet Szarlotkowy!

Lubicie szarlotkę, jabłecznik, drożdżówki z dodatkiem jabłek? Ja uwielbiam! Dlatego dziś naszła mnie ochota na śniadanie, w którym znalazły się kawałki duszonych jabłek, pachnące wanilią i cynamonem tak, jak w szarlotce! I tak o to powstał pyszny OWSIANY OMLET SZARLOTKOWY, którego koniecznie musicie wypróbować. Serdecznie polecam! <3
Omlet Szarlotkowy!

Składniki (2 porcje):

  • 2 jaja L
  • 2 białka jaj 
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g odżywki białkowej (można zastąpić 2 kroplami aromatu waniliowego)
  • 55 g płatków owsianych górskich 
  • 70 g dojrzałego banana

Dodatki na wierzch:

  • 150 g jabłek (gramatura po obraniu)
  • szczypta cynamonu 

Wartość energetyczna 1 porcji: 319 kcal
Białko: 24,4g
Tłuszcz: 8,3g
Węglowodany: 38,7g

Przygotowanie:

  1. Składniki na omlet miksuję na gładką masę;
  2. Odstawiam na bok i czekam, aż masa troszkę zgęstnieje;
  3. W tym czasie obieram jabłko/jabłka (w zależności od wielkości), kroję je w półksiężyce i w rondelku z odrobiną wody, na małym ogniu delikatnie je podduszam (jakieś 4-5 minut);
  4. Następnie rozgrzewam patelnię (najlepiej beztłuszczową, przystosowaną do smażenia omletów/naleśników) i wylewam masę;
  5. Szybko i zręcznie układam na wierzchu kawałki jabłek, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i czekam aż omlet się zetnie na górze;
  6. Gotowy omlet posypuję cynamonem.

Dodatkowo: można dodać na sam koniec płatki migdałów lub masło orzechowe :D

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail