Paleo Babka Dyniowo-Marchewkowa!

Wielu z Was pewnie słyszało o zaletach jedzenia śniadań białkowo-tłuszczowych prawda? Nie podnosimy dodatkowo poziomu kortyzolu (z rana jest on wystarczająco wysoki), nie dostarczamy organizmowi "węglowodanowego" cukru, przez co w ciągu dnia nie mamy aż takiej ochoty na słodycze, no i oczywiście jesteśmy syci na minimum 3,4-4h. Ale! ale! ale! Nie mówcie mi, że czasami nie macie ochoty na słodsze śniadanie. Bo ja owszem! Dlatego stworzyłam coś zgodnego z zasadami białkowo-tłuszczowego posiłku, ale z nutą słodyczy! Efekt? Moim zdaniem rewelka! Brak wyrzutów sumienia, a kaprys spełniony :).
Paleo Babka Dyniowo-Marchewkowa!

Składniki (2 porcje):

  • 6 białek jaj
  • 2 łyżki białka serwatkowego o smaku karmelowym (opcjonalnie)
  • średnia dynia hokkaido
  • 100g startej marchewki (gotową startą marchewkę znajdziecie w Piotrze i Pawle)
  • 2 łyżki masła orzechowego (u mnie masła z nerkowców)
  • przyprawy: cynamon, kardamon

Wartość energetyczna 1 porcji: około 400 kcal

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 15 minut):

  1. Dynię kroję na pół, usuwam miąższ,wybiórczo pozbywam się skóry oraz kroję w kostkę (dynia hokkaido ma tą zaletę, że skóra jest także jadalna);
  2. Wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję na półtwardo (około 7 minut);
  3. W tym czasie pokrywam keksówkę papierem do pieczenia i przygotowuję masę jajeczną;
  4. Oddzielam żółtka od białek (żółtka zostawcie sobie na następny dzień, np. do omleta);
  5. Do białek dodaję marchewkę, białko serwatkowe i przyprawy (oczywiście możecie ubić białka na sztywną pianę, jeśli chcecie, by "ciasto" wyszło bardziej puszyste. Ja nie lubię się z tym bawić z samego rana);
  6. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  7. Ugotowaną dynię odcedzam i dodaję do masy białkowej;
  8. Całość wlewam do keksówki;
  9. Wkładam do piekarnika na około 25 minut (po wbiciu wykałaczki i jej wyciągnięciu, musi być ona sucha);
  10. Gotową babkę smaruję masłem orzechowym!

Dodatkowo: Jeśli dodacie do babki ugotowaną kaszę jaglaną to macie gotowy pełnowartościowy obiad ;)

OM! OM! OM!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail