Pełnoziarniste Krakersy!

Lubicie krakersy? Mi osobiście kojarzą się z dziecięcymi latami i spotkaniami u cioci. Ale obecnie te pełne pszennej mąki i soli przysmaki wzbudzają u mnie mieszane uczucia. Dlatego postanowiłam wykonać własną wersję, znacznie zdrowszą, by nadal dobrze wspominać stare czasy oraz by nie mieć żadnych wyrzutów sumienia po ich skonsumowaniu :P
Pełnoziarniste Krakersy!

Składniki (16 sztuk):

  • 120g mąki orkiszowej
  • 100g ziaren słonecznika
  • 100g płatków owsianych
  • 80g otrębów żytnich
  • 50g sezamu
  • 50g siemienia lnianego
  • 15g maku (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól himalajska, kminek, pieprz, papryka ostra

Wartość energetyczna jednego krakersa: około 280kcal

Przygotowanie (bez pieczenia około 30 minut):

  1. Wszystkie składniki zalewam 2 szklankami wody;
  2. Mieszam i czekam 20 minut aż ziarna wchłoną całą wodę;
  3. Nastawiam piekarnik na 170 stopni;
  4. Na papier do pieczenia wykładam pełnoziarnistą masę i trochę rozgniatam palcami;
  5. Przykrywam papierem do pieczeniam i wałkuję całość na jak najcieńszy placek (przykrywam papierem, ponieważ masa się wtedy nie lepi do wałka i nie muszę podsypywać żadną mąką);
  6. Rozwałkowaną masę wstawiam do piekarnika na 15 minut (bez papieru na wierzchu);
  7. Po 15 mnutach redukuję stopnie o 40 i piękę jeszcze 30 minut;

Dodatkowo: Gotowe krakersy możecie jeść i na słodko z domową konfiturą lub na wytrawnie z szynką parmeńską i oliwkami!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail