Pełnoziarniste ślimaki z masłem orzechowym i bananem!

Przedwczoraj w kuchni działo się istne szaleństwo! Ktoś by pomyślał, że zwariowałam, robiąc te cudeńka o 23.30...:P Dla mnie gotowanie czy pieczenie to czynność relaksacyjna, więc nie miałam z tym żadnego problemu. Pokombinowałam coś z resztek mąk, dodałam masło orzechowe i banana i efekt wyszedł niebiański. Przepis nie jest taki trudny jakby się wydawało. Warto spróbować!. PS przepraszam za fotkę, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć w świetle dziennym, bo po godzinie 12.00 nagle wszystkie zniknęły, a zrobiłam ich 10!:P
Pełnoziarniste ślimaki z masłem orzechowym i bananem!

Składniki (10 sztuk):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej (bez niej nie wyjdą takie pulchniutkie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant
  • 190 ml mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki masła minimum 82% tłuszczu
  • 8 łyżek masła orzechowego 100%
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2, 3 łyżki oliwy

Przygotowanie (czas z wyrośnięciem ciasta to około 2,5h):

  1. Mąki mieszam z solą, mlekiem, oliwą i drożdżami;
  2. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ciasto ma byc lepiące (nie dodawajcie wtedy mąki, bo ślimaczki będą suche);
  3. Przekładam masę do dużej miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5-2h (najlepiej koło kaloryfera);
  4. W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Rozpuszczam masło w garnku i dodaję do niego masło orzechowe i pokrojonego banana.
  5. Gdy składniki się połączą, zdejmuję z palnika i zostawiam do ostygnięcia;
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, następnie dzielę na podłużne pasy (szerokość około 6 cm);
  7. Smaruję je wcześniej przygotowaną masą orzechowo-bananową i zawijam w ruloniki - ślimaki;
  8. Nastawiam piekarnik na 200 stopni;
  9. Roztrzepuję jajko i z wierzchu smaruję ślimaczki;
  10. Wkładam do piekarnika na 30 minut;

Wiem, że przepis nie należy do super prostych, ale trzeba sobie stawiać wyżej poprzeczki czasami, wtedy satysfakcja jest jeszcze większa :)!

SMACZNEGO!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail