Pieczone BT Carrot Pancakes!

Kolejne śniadanie w wersji białkowo-tłuszczowej. Jak pewnie zdążyliście zauważyć, jestem zwolenniczką żywienia rotacyjnego, dlatego jeśli nie wybieram się na trening w godzinach porannych to na moim stole zawsze widnieje posiłek z dużą ilością wartościowego białka i tłuszczu. Tym razem padło dla pieczone PLACUSZKI MARCHEWKOWE. Muszę Wam powiedzieć, że pieczenie placków to super sprawa, bo wkładając je do piekarnika, mam 20 minut na ogarnięcie się w łazience i posprzątanie w kuchni. Poza tym zapach z piekarnika jest zdecydowanie bardziej przyjemniejszy niż zapach po smażeniu. Wartość energetyczna tej porcji nie jest co prawda duża, ale aby podbić kaloryczność dodałam na wierzch(po zrobieniu zdjęcia :P) masło orzechowe. Serdecznie polecam! <3
Pieczone BT Carrot Pancakes!

Składniki: (1 mała porcja):

  • 2 duże jaja (L)
  • 80 g ricotty
  • 10 g lnu mielonego
  • 150 g marchewki startej/upieczonej/ugotowanej
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • odrobina masła/oleju kokosowego do wysmarowania blachy

Wartość energetyczna: 380 kcal
Białko: 28g
Tłuszcz: 22g
Węglowodany 17g

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 10 minut):

  1. Piekarnik nastawiam na 185 stopni, termoobieg;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję go masłem/olejem kokosowym (żeby placki nie przywarły do papieru);
  3. W malakserze umieszczam resztę składniki i miksuję na gładka masę. Masa musi być dość gęsta, ale wciąż mieć konsystencję lejącą;
  4. Za pomocą łyżki wylewam masę na blachę, formując placuszki;
  5. Wstawiam do piekarnika na 20 minut;
  6. Wyjmuję i zajadam;

Dodatkowo: By podbić kaloryczność posiłku polecam masło migdałowe lub pastę tahini. Wspaniale się komponuje z tymi plackami. No i oczywiście kawka z expressu ;).

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail