Pieczony Halibut w Towarzystwie Szpinaku i Pomidorów

Kalendarzowej jesieni nadszedł czas. Słońca coraz mniej, dni coraz krótsze, a za oknem plucha, szaro i wietrznie. To odpowiedni moment, by zmienić troszkę sposób przygotowywania potraw. Warto postawić na przyprawy i posiłki, które rozgrzeją Nasze organizmy od środka. Gotowanie, duszenie czy pieczenie w okresie jesienno-zimowym sprawdzi się doskonale. Dobór odpowiednich produktów również ma znaczenie. Stawiajmy na sezonowość. Nasze jelita Nam za to podziękują. Wierzcie mi! Dziś w moim "repertuarze" pieczony halibut ze szpinakiem, pomidorkami daktylowymi, czosnkiem i cebulą, w towarzystwie z rozgrzewającymi przyprawami.
Pieczony Halibut w Towarzystwie Szpinaku i Pomidorów

Składniki (1 porcja):

  • 150/200g świeżego halibuta
  • 250g szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g pomidorków daktylowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól himalajska, papryka słodka, chilli

Wartość energetyczna: ok. 300 kcal

Przygotowanie (Czas bez pieczenia ok. 10 minut):

  1. Nagrzewam piekarnik na 200 stopni, termoobieg;
  2. Halibuta myję, osuszam, kroję na większe kawałki i przyprawiam pieprzem cytrynowym;
  3. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek;
  4. Delikatnie podsmażam;
  5. Następnie dorzucam szpinak i sparzam wszystko odrobiną wrzątku (2 łyżki);
  6. Przyprawiam solą, słodką papryką i chilli;
  7. Gdy woda wyparuje, przekładam warzywa z patelni do naczynia żaroodpornego;
  8. Dodaje pomidorki oraz halibuta;
  9. Wkładam do piekarnika na 20 minut;

WYCIĄGAM Z PIEKARNIKA I GOTOWE!

Dodatkowo: By posiłek był w 100 procentach pełnowartościowy, możecie dodać, np. ryż lub makaron ryżowy :)

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail