Pieczony Omlet z Soczewicą!

Sobota rządzi się swoimi prawami i większość z Was ma wtedy więcej czasu, by przygotować poranne śniadanie. Dziś trochę pofantazjowałam i wymyśliłam omlet przygotowany gdzie? W piekarniku! Wynik? dla mnie rewelacja. Dla osób, które zaczynają zabawę z omletami to bardzo dobra alternatywa, żeby go nie przypalić. Zatem bierzcie się do roboty, bo warto! Miłego weekendu!
Pieczony Omlet z Soczewicą!

Składniki (1porcja):

  • 2 jajka
  • 3 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • przyprawy: rozmaryn, pieprz, tymianek, czosnek świeży lub granulowany

Przygotowanie (Czas ok. 20min):

  1. Dzień wcześniej przygotowuję soczewicę. To banalnie proste. Zalewam soczewicę wrzątkiem, gotuję 25-30min i odcedzam;
  2. Na patelnię wylewam 1 łyżkę oleju i rozgrzewam ją;
  3. Kroję paprykę i pieczarki w dość dużą kostkę;
  4. Warzywa smażę na patelni i przyprawiam;
  5. Do miseczki dodaję jajka i dwie łyżki soczewicy;
  6. Blenduję na gładką masę;
  7. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C;
  8. Gdy warzywa się zarumienią, część z nich wykładam na patelnię, która nadaje się do pieczenia w piekarniku (może być też mała blaszka do ciasta) i zalewam masą jajeczną;
  9. Wkładam do piekarnika na 15min (tak by jajka się ścięły);
  10. Na gotowy omlet nakładam resztę warzyw i 1 łyżkę soczewicy;

Może dużo tu tych punktów, ale jest weekend i dla tak mistrzowskiego śniadania warto poświęcić swój czas!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail