Pieczone Steaki z Fit Panierce!

Brak ochoty na jajecznicę? Brak chęci na smażenie placków czy omleta? Brak czasu, by stać nad patelnią czy garnkami? Dziś coś prostego, lekkiego i perfekcyjnego na śniadanie, lunch, jako przekąska....hmmm w sumie na każdą porę ;). Czas na Stejjjjjki Z kalafiora w fit panierce.
Pieczone Steaki z Fit Panierce!

Składniki (1 porcja):

  • 2 plastry kalafiora o szerokości 1,5 cm
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 15 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 15 g mąki owsianej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek, papryka słodka

Wartość energetyczna 1 porcji: 395 kcal
Białko: 20g
Tłuszcz: 20g
Węglowodany: 30g

 

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 5-6 minut):

  1. Piekarnik nastawiam na 200 stopni, grzanie góra-dół;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję go delikatnie olejem/masłem klarowanym;
  3. Do miski wbijam jajko, dodaję olej, mleko i przyprawy;
  4. Roztrzepuję całą masę jajeczną tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły;
  5. Na talerzu wysypuję wszystkie mąki;
  6. Plastry kalafiora obtaczam najpierw w masie jajecznej, a następnie w mąkach. Czynność powtarzam;
  7. Wkładam do piekarnika na 25 minut;

Gotowe steaki polecam jeść z dipem pomidorowo-paprykowym lub sosem musztardowo-miodowym. Pycha!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail