Przygotowanie (Czas ok. 30min z pieczeniem):
- Nastawiam piekarnik na 200stopni;
- Najpierw przygotowuję puree z dyni . Dynię kroję na pół, wydrążam pestki, siekam w dużą kostkę i przyprawiam odrobina cynamonu, gałki i imbiru;
- Wstawiam ją do piekarnika na 25min (musi być miękka);
- Gdy dynia powoli robi się miękka (około 15min), przygotowuję placki. Mieszam w miseczce proszek do pieczenia z mąką, następnie na środku robię dołek, do którego wlewam mleko i jajko;
- Całość dokładnie mieszam aż masa będzie gładka (bez grudek). Ciasto powinno być lekko klejące;
- Wyciągam dynię z piekarnika i miksuję ją na puree;
- Pestki dyni wraz z puree dodaję do masy i delikatnie mieszam;
- Na rozgrzaną patelnię wykładam (najlepiej łyżką) masę;
- Smażę po minucie z obu stron;
- Wykładam na talerz i polewam łyżeczką miodu;
MNIAMI !!
Rada: Puree z dyni zawsze możesz zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadanka zajmie Ci maksymalnie 10 minut.