Placuszki Orkiszowe z Dynią!

Dziś naszła mnie ochota na domowe placki... mmm... cieplutkie, zdrowe i pyszne, to jest to! Skoro jesień jeszcze trwa, pomyślałam, że najlepszym składnikiem będzie dynia, a właściwie puree, które idealnie komponuję się z resztą składników. Sprawdzajcie i oceniajcie!
Placuszki Orkiszowe z Dynią!

Składniki (5 placków):

  • 90g mąki orkiszowej
  • 60ml mleka migdałowego/sojowego/kokosowego
  • 1 jajko
  • czubata łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu ekologicznego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do smażenia placków
  • 1/2 dużej dyni hokkaido (rodzaj dyni zależy od Ciebie)
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie (Czas ok. 30min z pieczeniem):

  1. Nastawiam piekarnik na 200stopni;
  2. Najpierw przygotowuję puree z dyni . Dynię kroję na pół, wydrążam pestki, siekam w dużą kostkę i przyprawiam odrobina cynamonu, gałki i imbiru;
  3. Wstawiam ją do piekarnika na 25min (musi być miękka);
  4. Gdy dynia powoli robi się miękka (około 15min), przygotowuję placki. Mieszam w miseczce proszek do pieczenia z mąką, następnie na środku robię dołek, do którego wlewam mleko i jajko;
  5. Całość dokładnie mieszam aż masa będzie gładka (bez grudek). Ciasto powinno być lekko klejące;
  6. Wyciągam dynię z piekarnika i miksuję ją na puree;
  7. Pestki dyni wraz z puree dodaję do masy i delikatnie mieszam;
  8. Na rozgrzaną patelnię wykładam (najlepiej łyżką) masę;
  9. Smażę po minucie z obu stron;
  10. Wykładam na talerz i polewam łyżeczką miodu;

MNIAMI !!

Rada: Puree z dyni zawsze możesz zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadanka zajmie Ci maksymalnie 10 minut.


 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail