Prosty Bezglutenowy Chleb Jaglany!

Każdy z Nas lubi chleb. Zapach wydobywający się z piekarni pobudza Nasze zmysły i zachęca do konsumpcji. Często ludzie na dietach, diabetycy i uczuleniowcy tęsknią za jego smakiem. Ale od dziś może się to zmienić! A to dlatego, że każdy z Was może zrobić go w domowym zaciszu. Wyglądem nie przypomina typowego chleba, bo jest płaski. Ale po pokrojeniu go na części gotowe kanapki macie jak znalazł! Przygotowanie jest BA NAL NE! Chyba nigdy wcześniej nie zrobiłam tak prostego i tak zdrowego chleba!
Prosty Bezglutenowy Chleb Jaglany!

Składniki (chlebek w formie kwadratu 25x25):

  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mixu ziaren (pestki dyni, ziarna słonecznika, orzeszki pinii)
  • 4 łyżki nasion Chia
  • szklanka wody
  • 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki parmezanu (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól himalajska (jeśli dodacie pomidory i parmezan to fajnie dodać jeszcze zioła oregano i bazylię)

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 15 minut):

  1. Nasiona Chia zalewam szklanką chłodnej wody i odstawiam na 10 minut aż spęcznieją (można w międzyczasie je przemieszać);
  2. Suszone pomidory kroję w drobną kostkę;
  3. Pomidory wraz z pozostałymi składnikami wrzucam do jednej miski, przyprawiam;
  4. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  5. Gotową szałwię hiszpańską łączę z suchymi składnikami i mieszam (można rękoma, można łyżką). Masa ma być gęsta, ale nie za kleista;
  6. Blachę wykładam papierem do pieczenia;
  7. Wylewam masę na blachę i równomiernie rozsmarowuję;
  8. Wkładam do piekarnika na 30-35 minut;

Dodatkowo: Jeśli nie dodacie parmezanu i suszonych pomidorów, chlebek można także zjeść z masłem orzechowymi i banami! <3

CHYBA LEPIEJ BYĆ NIE MOŻE!

 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail