Quinoa z Kurczakiem i Jesiennymi Warzywami!

Jesień przyszła pełną parą. Na dworze szaro buro, ludzie chodzący z parasolami i coraz mniej chęci na robienie czegokolwiek. Ale można łatwo to zmienić, gotując przepyszne i odżywcze posiłki. Zapach i smak zdecydowanie poprawia humor, a składniki nie odkładają się w boczki ;P. Dziś pyszna i prosta jesienna komosanka z mięsem i warzywami. Koniecznie spróbujcie!
Quinoa z Kurczakiem i Jesiennymi Warzywami!

Składniki (1 porcja):

  • 100 g brukselki mrożonej
  • 100 g upieczonej dyni hokkaido
  • 120 g fileta z kurczaka/indyka
  • 40 g komosy ryżowej (quinoi)
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: kurkuma, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka

Wartość energetyczna: 414 kcal
Białko: 38g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 47g

Przygotowanie (Czas około 25 minut):

  1. Nagrzem piekarnik na 190 stopni, termoobieg;
  2. Kurczaka marynuję w oliwie i przyprawach (można innych niż wypisałam);
  3. Cebulę i czosnek kroje w kostkę;
  4. Do naczynia żaroodpornego wkładam zamarynowanego kurczaka brukselkę i pokrojone warzywa;
  5. Piekę 20 minut;
  6. W tym czasie upieczoną dynię kroję w kostkę, a komosę ryżową gotuję w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu;
  7. Upieczoną kurę z warzywami łączę z dynią, przyprawiam;
  8. Całość łączę z komosą i gotowe.

Do dekoracji dodaję kilka listków świeżej kolendry.

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail