Super Prosty Jagielnik z Bananami!

Dziś przepyszna wersja jagielnika, który jest banalnie łatwy w wykonaniu. Składników mało, ale jak to się mówi piękno tkwi w prostocie. Po co kombinować. Ma być zdrowo, smacznie i, w przypadku ciasta, słodziutko. Jesteście zainteresowani taką słodkością? Po treningu sprawdzi się w 100 %!
Super Prosty Jagielnik z Bananami!

Składniki (blacha 20x20):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka ryżowego/kokosowego/migdałowego
  • 3 duże banany
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100g czekolady gorzkiej (u mnie 85%)
  • cynamon

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 30 minut):

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem (do linii owoców), odstawiam na bok na około 10 minut;
  2. Kaszę jaglaną przepłukuję w zimnej wodzie i wsypuję do gotującego się mleka (3/4 szklanki) z wodą (1/4 szklanki);
  3. Skręcam ogień do średniego i czekam aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka;
  4. W tym czasie obieram banany i kroję w kostkę/paseczki;
  5. Wyciągam daktyle z wody i drobno siekam;
  6. Do gotowej kaszy dodaję 2 banany, łyżeczkę cynamonu (ja daję kopiastą, bo uwielbiam cynamon) i pokrojone daktyle;
  7. Całość blenduję na gładką masę;
  8. Nastawiam piekarnik na 170 stopni;
  9. Wykładam blachę papierem do pieczenia, smaruję olejem kokosowym (rozpuszczonym) i wylewam masę;
  10. Umieszczam w piekarniku na 30 minut, po tym czasie zmiejszam temperaturę do 100 stopni i piekę jeszcze 10 minut;
  11. W garnku podgrzewam pokrojoną czekoladę z resztką mleka do uzyskania płynnej konsystencji;
  12. Upieczone ciasto dekoruję czekoladową polewą i bananem;
  13. Gdy ciasto wystygnie, kroję je wzdłuż lub na kosteczki;

Ciasto pierwszego dnia nie musi stać w lodówce. W kolejne lepiej je schłodzić, ale nie sądzę, że zostanie jakikolwiek kawałek :P

<3 <3 Do kawki idealne, MNIAM!

 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail