Szybkie Ciasto z Burakiem w Roli Głównej!

Kupiłam ostatnio 2 kg czerwonych buraczków no i zaczęłam myśleć nad ich przygotowaniem, by danie było oryginalne, niestandardowe, a zarazem pyszne i zdrowe. Chciałam, żeby przestały Wam się kojarzyć tylko z odwiedzinami u babci, gdzie na talerzu lądują razem z kotletami mielonymi oraz ziemniakami puree. Myślałam, myślałam i wymyśliłam coś ekstra! Niskokaloryczne ciasto buraczane, które mimo dość specyficznego aromatu, zasmakuje niejednemu z Was. Przekonajcie się sami. Wykonanie jest banalnie proste. Oprócz składników potrzebujecie tylko tarki, formy, blendera i piekarnika!
Szybkie Ciasto z Burakiem w Roli Głównej!

Składniki (8 kawałków, mała okrągła forma, patrz zdj. poniżej):

  • 500g gotowych ugotowanych buraków (można je kupić zapakowane próżniowo w Lidlu)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 jajko
  • 2 białka jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych lub otrębów
  • cynamon (opcjonalnie)
  • odrobina gorzkiej czekolady do posypania gotowego ciasta

Wartość energetyczna jednego kawałka: około 160kcal

Przygotowanie (czas bez pieczenia około 15 minut):

  1. Piekarnik nastawiam na 200 stopni;
  2. Buraki scieram na tarce o grubych oczkach;
  3. Wyduszam z nich sok ręcznie lub przy pomocy ręcznika papierowego;
  4. Do miski wrzucam osuszone buraki i resztę składników ( z wyjątkiem czekolady);
  5. Całość blenduję na gładką masę;
  6. Wylewam do formy posmarowanej delikatnie olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia;
  7. Wstawiam do piekarnika na 50 minut (sprawdźcie za pomocą patyczka masę ciasta po 40 minutach, ma być delikatnie lepkie)
  8. Gotowe ciasto ostudzam i podaję ze startą gorzką czekoladą i borówkami;

Jeśli chcecie by ciasto było bardziej puszyste, oddzielcie białka od całej masy, ubijcie na sztywną pianę i lekko wymieszajcie z nią pozostałe składniki.

NOWOŚĆ NA TALERZU!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail