Szybkie, Proste, Bezglutenowe Ciasteczka z Jabłkiem

Pogoda Nas od jakiegoś czasu nie rozpieszcza. Zastanawiałam się, jakby tu można sobie umilić te ponure dni. Myślałam, co może podwyższyć poziom mojej energii i dodać mi siły do działania. Coś, co będzie równocześnie zdrowe i słodkie :D. Zobaczyłam, co mam w kuchni no i padło na ciastki. Cynamonowe ciasteczka z jabłkiem z dodatkiem mąk bezglutenowych. Sam zapach z kuchni już przyprawił mnie w dobry nastrój, a tuż po pierwszym kęsie uśmiech znów zawitał na mojej twarzy. Energia wróciła i humor także. Potrzebujecie podobnych bodźców? Serdecznie polecam ten szybki i łatwy przepis.
Szybkie, Proste, Bezglutenowe Ciasteczka z Jabłkiem

Składniki (na 11-12 sztuk):

Składniki suche:

  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 90 g mąk bezglutenowych (u mnie jaglana i gryczana)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rozgrzewające przyprawy (u mnie cynamon i imbir)
  • szczypta soli himalajskiej

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 daktyle wcześniej zalane wrzątkiem
  • 1/2 banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki roztopionego masła 

Wartość energetyczna jednej sztuki: około 105 kcal

Przygotowanie (Czas bez pieczenia 12-15 minut):

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni;
  2. W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki;
  3. Do malaksera wbijam jajko i wlewam pozostałe mokre składniki z wyjątkiem JABŁKA !;
  4. Do mokrych składników dosypuję suche i miksuję na masę, jak na zdjęciu; 
  5. Wkładam do lodówki na 2 minutki;
  6. Jabłko myję, ususzam, i kroję w malutką kostkę;
  7. Wyciągam masę z lodówki i dodaję do niej jabłko;
  8. Całość dokładnie mieszam;
  9. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia formuję ciasteczka;
  10. Wkładam do piekarnika na 13-15 minut;
  11. Po upływie czasu, wykładam z piekarnika i ostudzam na kratcę.

Dodatkowo: Kaaaaaawa <3

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail