Tarta Czekoladowo - Owocowa

Tartę czereśniową bezcukrową i bezmączną już poznaliście. Nadeszła pora na tartę z kremem czekoladowym! Bo kto nie lubi czekolady? Z dodatkiem lekko kwaśnych owoców i spodu bez grama mąki to NIEBO! Najważniejsze to szukać dobrych alternatyw, bo takie ciasto na pewno nie pójdzie Wam z boczki (oczywiście jeśli nie zjecie pół blachy :P).
Tarta Czekoladowo - Owocowa

Składniki (blacha o średnicy 25cm):

Spód:

  • 100 g płatków owsianych/płatków jaglanych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 150 g suszonych daktyli
  • odrobina wody

Krem:

  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 150 g czekolady gorzkiej 90%

Wierzch:

  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin

Przygotowanie (Czas około 25 minut):

Spód:

  1. W małej miseczce daktyle zalewam wrzątkiem, odstawiam na 10 minut;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia;
  3. Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, wiórki kokosowe i blendujęje na pył;
  4. Dodaję zmielone migdały, olej, 3 łyżki wody i daktyle;
  5. Całość ponownie blenduję. Masa powinna być kleista i gęsta (jeśli jest za sypka to dodajcie wody);
  6. Pikarnik nastawiam na 180 stopni;
  7. Masę rozprowadzam na blasze palcami;
  8. Wstawiam do piekarnika na 10 minut, po czym odstawiam do wystygnięcia;

Krem:

  1. Siekam drobno czekoladę i podgrzewam w garnku;
  2. Dodaję mleczko kokosowe i mieszam aż czekolada się całkowicie rozpuści i połączy z mleczkiem;
  3. Wylewam równomiernie na spód tarty;

Wierzch:

  1. Maliny i jeżyny opłukuję i układam na masie czekoladowej;

Gotową tartę wkładam na minimum 1,5 h do lodówki, żeby masa czekoladowa dobrze stężała.

ANI GRAMA CUKRU, ANI GRAMA MĄKI!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail