Tarta z Kozim Serem na Bezglutenowym Kruchym Spodzie!

Wraz z początkiem tygodnia przygotowałam dla Was kolejny zdrowy posiłek, który możecie zrobić na lunch, obiad czy kolacje... hmmm.. w sumie to na śniadanie też da radę :P! To zdecydowanie "chudsza" alternatywa od tych, które znajdziecie (obecnie zamówicie na wynos) w lokalach. Jeden kawałek jest naprawdę sycący, a zawiera niecałe 400 kcal. Pełna kolorowych warzyw, aromatycznych przypraw, z dodatkiem koziego sera BEZGLUTENOWA TARTA, którą musicie wypróbować w swojej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt baaardzo smaczny :). Serdecznie polecam!
Tarta z Kozim Serem na Bezglutenowym Kruchym Spodzie!

Składniki (4 porcje):

Na spód:

  • 100 g mąki gryczanej/owsianej bg
  • 100 g mąki ryżowej/jaglanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła (zimne, prosto z lodówki)
  • 100 ml mleka ryżowego/owsianego/migdałowego
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego

Wypełnienie:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pora
  • 50 g cukinii (u mnie jest żółta, ale oczywiście może być też zielona)
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu Greckiego (u mnie Pilos)
  • 70 g sera koziego w roladzie
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, kurkumy, ziół prowansalskich, rozmarynu

Wartość energetyczna 1 porcji: 399 kcal
Białko: 13,2g
Tłuszcz: 19g
Węglowodany: 43,8g

Przygotowanie:

Spód:

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, termoobieg;
  2. Mąki przesiewam do miski przez sitko, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli i zaczynam wyrabiać ciasto ręką;
  3. Stopniowo dolewam mleka. Wyrabiam ciasto szybko i energicznie, do momentu połączenia się skłądników (ciasto powinno mieć konsystencję lepkiej kruszonki);
  4. Blachę smaruję cienko olejem/masłem i wykładam masę na blachę i dokładnie oblepiam nim dno i spód;
  5. Gotowy spód nakuwam widelcem i wkładam do piekarnika na 15 minut;

Wypełnienie:

  1. Do malaksera wlewam jogurt, wbijam jajko, 50g koziego sera, odrobinę soli oraz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich:
  2. Całość miksuję, odstawiam na bok (masa powinna być lejąca);
  3. Czosnek, cukinię, cebulę i por kroję w cienkie paski;
  4. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam pokrojone warzywa ( z wyjątkiem cukinii) oraz szpinak; 
  5. Całość przyprawiam resztą przypraw;
  6. Kiedy spód jest już gotowy, wykładam na niego warzywa, wylewam jogurtowo-serową masę;
  7. Na wierzch kładę plastru cukinii oraz pozostałą część koziego sera;
  8. Wkładam do piekanika nagrzanego na 180 stopni, termoobieg na 25 minut i GOTOWE.

 

 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail