TOFU BURGERY z Pysznym Sosem z Awokado!

Jak jestem po południu w domu, a zdarza mi się tak rzadko, to zamiast siedzieć na kanapie, wolę ten czas spędzić w kuchni i zrobić coś pysznego dla siebie i mojej połówki. Wczoraj miałam ochotę na bezmięsną kolację i padło na burgery. Zajrzałam do lodówki i w oko wpadło mi TOFU. Zwykle kroję je w kostkę lub zapiekam i wrzucam do sałatki czy do pad thaia. Teraz przyszło mi na myśl coś innego, a mianowicie zetrzeć tofu na tarce, zmieszać z przyprawami i mąką. I tak o to powstały TOFU BURGERY! Do tego podpiekłam bułeczki, zrobiłam aromatyczny sos z awokado i wyszło coś absolutnie wyjątkowego! Nawet mój mięsożerca się przekonał i jadł, aż mu się uszy trzęsły. Dlatego muszę się z Wami podzielić tym przepisem. Może akurat znajdziecie czas w weekend, by przygotować TOFU BURGERY?
TOFU BURGERY z Pysznym Sosem z Awokado!

Składniki (8 małych burgerków):

Bułka:

  • małe bułeczki pełnoziarniste lub żytnie (waga jednej to około 60-65g)

Burgery:

  • 180 g wędzonego tofu
  • 180 g naturalnego tofu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 40 g mąki z ciecierzycy 
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 80 g cebuli
  • 10 g czosnku 
  • kilka listków kolendry
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir w proszku

Sos z awokado:

  • 100g, 1 dojrzałe awokado 
  • łyżeczka soku z limonki/cytryny,
  • 10 g musztardy dijon
  • 20 g jogurtu naturalnego (można pominąć)
  • 10 g sosu sweet chilli (można dodać do sosu lub posmarować bezpośrednio bułeczki)
  • szczypta soli, pieprzu cytrynowego lub świeżo mielonego, odrobina czosnku w proszku

Wartość energetyczna jednej bułki z dwoma burgerami (patrz zdjęcie): 420 kcal

Białko: 17,9g
Tłuszcz: 17,6 g
Węglowodany: 50,5 g

Przygotowanie:

Burgery:

  1. Oba rodzaje tofu odsączam z nadmiaru wody i ścieram je na tarce na dużych oczkach, wrzucam do głębokiej miski;
  2. Cebulę i czosnek drobno siekam, dodaję do startego tofu;
  3. Do masy wsypuję obie mąki, przyprawiam, dolewam oliwę i sos sojowy;
  4. Całość dokładnie mieszam mokrymi rękoma;
  5. Formuję burgerki/kotleciki o rozmiarach takich, jak na zdjęciu;
  6. Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety po 2-3 minuty z obu stron;
  7. Usmażone kotlety odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

*jeśli kotlety się rozklejają, dodaj odrobinę więcej oliwy.

Sos z awokado:

  1. Z dojrzałego awokado pozbywam się nasiona, wydrążam łyżką miąższ i wrzucam do miski;
  2. Dodaję pozostałe składniki i energicznie mieszam, odstawiam do lodówki na czas smażenia kotlecików;

Bułki:

  1. Nagrzewam piekarnik na 160 stopni; 
  2. Bułeczki kroję na pół (można posypać dodatkowo parmezanem lub mozzarellą albo samym sosem sweet chilli);
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia, kładę na nią bułki i zapiekam przez około 6-7 minut;

Gotowe bułki smaruję sosem z awokado, nakładam kotleciki, posypuję dodatkowo kolendrą i gotowe!

PYSZNIE I ZDROWO! POLECAM!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail