Wegańska Tarta z Tofu!

Zazwyczaj tartę wykonuję na słodko, więc przyszedł czas na zrobienie aromatycznej wytrawnej tarty na bezglutenowym spodzie z kremem z tofu. Brzmi dość dziwne? Ja też miałam obawy. Na krem z tofu dostałam przepis od koleżanki, ale spód wykombinowałam sama, dlatego chętnie podzielę się z Wami tym przepisem. Aż sama nie mogę uwierzyć, że smakuję tak niebiańsko!
Wegańska Tarta z Tofu!

Składniki (blacha o średnicy 20 cm):

Spód:

  • 90 g płatków owsianych/jaglanych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • przyprawy: sól himalajska, oregano

Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodajcie mleka roślinnego lub więcej wody.

Krem:

  • 1 duża biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść oliwek (około 10 sztuk)
  • 1 łyżka kaparów
  • 5,6 suszonych pomidorów
  • 400 g tofu
  • przyprawy: rozmaryn, sól himalajska, pieprz

Przygotowanie (Czas bez pieczenia około 15 mnut):

Nastawiam piekarnik na 180 stopni;

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód tarty wsypuję do jednej miski i blenduję na gładką masę;
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie smaruję olejem, by masa nie przywarła;
  3. Formę do tarty wyklejam ciastem wraz z brzegami oraz nakłuwam spód widelcem;
  4. Wstawiam do piekarnika na 15 minut;

Krem:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekam i przysmażam na patelni;
  2. Kiedy warzywa się zarumienią, dodaję resztę pokrojonych składników (z wyjątkiem tofu);
  3. Tofu odciskam z wody, kroję w kostkę, wrzucam do miski, przyprawiam, blenduję;
  4. Do blendowanego tofu dodaję składniki przysmażone na patelni i łączę wszystko za pomocą łyżki;

Zmieniam temperaturę w piekarniku na 190stopni;

Wyciągam lekko przypieczony spód tarty i wypełniam po brzegi kremem z tofu.

Wstawiam ponowie do piekarnika na 30 minut i piekę aż wierzch tarty się zarumieni;

NIEBYWAŁY SMAK DLA PODNIEBIENIA!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail