Ashwagandha - Czy na Pewno Dobrą Kupujesz?

Ashwagandha - Czy na Pewno Dobrą Kupujesz?
Coraz częściej spotykam osoby, które zamawiają Ashwagandhę. Lecz, nie jestem do końca przekonana, czy dokonują właściwego wyboru. Czy kupują ten produkt, bo jest modny? Czy w ogóle wiedzą, na co i kiedy go stosować? Czy mają świadomość o przeciwwskazaniach? Z moich obserwacji wynika, że ponad połowa osób, z którymi miałam styczność, nie zna szczegółów na temat żeń-szenia indyjskiego. Stąd postanowiłam napisać kilka słów na temat tego suplementu. Mam nadzieję, że pomoże! Miłego czytania :).

Withania somnifera L., powszechnie znana jako ashwagandha, witania ospała lub żeń-szeń indyjski, to roślina kserofityczna, której naturalnym środowiskiem występowania jest południowo-wschodnia Azja.

Ashwagandha wykazuje zmienność składu fitochemicznego w zależności od szerokości geograficznej w której występuje. Do tej pory udało się wyizolować oraz zidentyfikować około 35 składników chemicznych. W większości były to alkaloidy oraz witanolidy.

W grupie alkaloidów potwierdzono obecność witaniny, somniferyny, somniny, tropiny, somniferyniny, pseudowitaniny, witananiny, pseudotropiny, choliny, kuskohigryny, izopeletieryny i anaferyny.

Drugą główną grupą składników aktywnych ashwagandhy są witanolidy. Jest to grupa naturalnie występujących 28-węglowych laktonów steroidowych pochodnych ergostanu. Związki te występują przede wszystkim w liściach, w stężeniach od 0,001 do 0,5% suchej masy.

ZALETY:

Ashwagandha ma mnóstwo korzystnych właściwości, mi.n:

  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo
  • Tonizuje stres, koi nerwy, ułatwia zasypianie
  • Chroni serce
  • Zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników
  • Poprawa sprawności fizycznej i zwiększenie siły
  • Łagodzi uszkodzenia wywołane stresem oksydacyjnym
  • Poprawia męską płodność, produkcję plemników

ZAKUPY:

Kupując Ashwagandhę należy przede wszystkim zwrócić uwagę na:

  1. Surowiec
  2. Formę
  3. Jakość

1. Surowiec

Witanolidy, którym przypisuje się korzystne działanie Ashwagandhy, znaleźć można w korzeniach oraz liściach rośliny. I choć potencjalnie w liściach znajduje się nawet większe ich stężenie, to zdecydowanie lepszej jakości są produkty na bazie korzenia.
W korzeniu ashwagandy znajdziemy witanolid D i glikowitanolidy - to im zawdzięczamy aktywność immunostymulującą i adaptogenną. W liściach natomiast witanolid D i witaferynę A. Ta ostatnia wykazuje szereg cennych właściwości leczniczych, przede wszystkim przeciwnowotworowych, jednak należy podchodzić do niej z ostrożnością. Chociaż badania wykazują, że witaferyna A jest bezpieczna, w dużych ilościach może ona działać toksycznie również na zdrowe komórki .

2. Forma

Na rynku można spotkać kilka postaci żeń-szenia indyjskiego. Są nimi:

  • Sproszkowany korzeń ashwagandhy - najprostsza forma, w jakiej możemy spożywać ashwagandhę. To nic innego jak cały korzeń, wysuszony i sproszkowany;
  • Płynny ekstrakt o pełnym spektrum - Przy produkcji wodno-alkoholowych wyciągów zachowane zostaje pełne spektrum składników aktywnych zawartych w ashwagandzie, pozostawiając ich naturalnie występujące w roślinie proporcje bez zmian. Podobnie jak w przypadku korzenia w proszku, żadna z substancji czynnych nie została usunięta, dlatego zachowana zostaje pełna moc rośliny. Ekstrakt w formie płynnej to często najdroższa opcja.
  • Ekstrakt z korzenia ashwagandhy - standaryzowany ekstrakt posiada konkretną informację na temat stężenia substancji czynnych w danym produkcie, ale również gwarancję stałej jej ilości w każdej partii. Jest on o wiele tańszy niż płynna forma.

3. Jakość

Jakość rośliny różnić się może znacząco zarówno w zależności od praktyk stosowanych podczas uprawy, ale również jakości gleby, procesu suszenia i mielenia. Dlatego postaw na preparaty z zaufanego źródła. Decydując się na sproszkowany korzeń, wybierz ashwagandhę z certyfikowanych upraw ekologicznych, wolną od pozostałości chemicznych pestycydów i nawozów, ale i sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.

DAWKOWANIE:

W przypadku korzenia ashwagandhy w proszku, standardowa dawka wynosi od 3 do 6 g dziennie. 

W przypadku ekstraktu należy zwrócić uwagę na zawartość witanolidów - ta powinna wynosić od 2,5 do 10%. Choć moim zdaniem najlepiej oceniane są ekstrakty standaryzowane na minimum 5% witanolidów. Jak w przypadku innych ziół czy suplementów, również rozpoczynając zażywanie ekstraktu z korzenia ashwagandhy warto zacząć od mniejszej dziennej dawki - 300 - 500 mg. Można ją stopniowo zwiększać (nawet do 1000mg) w zależności od potrzeby i celu.

KIEDY PRZYJMOWAĆ:

Ashwagandhe można zażywać rano lub wieczorem w zależności, jaki jest cel jej przyjmowania. Ważne, by stosować ją minimum pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku. Błonnik zawarty w pożywieniu może utrudniać jej wchłanianie.

DŁUGOŚĆ STOSOWANIA:

Ashwagandhe można suplementować nawet do 6 miesięcy. Po tym czasie zalecałabym miesięczną przerwę.

PRZECIWWSKAZANIA DO SUPLEMENTACJI:

Suplementy ashwagandhy nie powinny być przyjmowane przez kobiety w ciąży, chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane i nadczynność tarczycy.
Osoby przyjmujące leki na cukrzycę, nadciśnienie, tarczycę, a także leki, które hamują działanie układu odpornościowego oraz środki uspokajające, chcąc włączyć ashwagandhę do diety, powinny skonsultować to z lekarzem prowadzącym. 

Mam nadzieję, że rozwiałam Wasze wątpliwości i teraz łatwiej Wam będzie dokonać właściwego wyboru przy pierwszym lub kolejnym zakupie. Pamiętajcie, że nie cena produktu, lecz jego skład jest NAJWAŻNIEJSZY!

 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail