Biały Cukier, Biała Smierć, jak zwalczyć uzależnienie?

Biały Cukier, Biała Smierć, jak zwalczyć uzależnienie?
CUKIER jest głównym źródłem energii i siły w codziennym życiu. Stanowi paliwo dla podtrzymywania procesów życiowych, które zapewniają funkcjonowanie Naszych organizmów. Cukry zawarte w wartościowym pożywieniu są zrównoważone przez odpowiednie związki mineralne. Energia pozyskana z ich rozkładu i przyswajania jest lub powinna być stała i długotrwała... hmm, a co jeśli sprawy mają się inaczej? Co jeśli jesteśmy uzależnieni i nie wiemy jak przestać?

Pozwólcie, że na począku uświadomie Was, czym jest biała smierć i co powoduje. Kiedy naturalny cukier zostanie poddany procesowi rafinacji, jego „siła życiowa i naturalne zastosowanie” ulegają rozproszeniu, a naturalna równowaga w organizmie zachwiana. Cukier rafinowany szybko i w dużych ilościach przedostaje się do krwiobiegu i tym samym gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, co stanowi nie tylko szok dla żołądka, ale również dla trzustki. Dodatkowo, na skutek jego spożycia dochodzi do zakwaszenia organizmu, które z kolei powoduje szybkie zużycie związków mineralnych. Tak między innymi następuje utrata wapnia. Układ trawienny zostaje obciążony, osłabiony i często ma problem z prawidłowym trawieniem oraz wchłanianiem pokarmu. To skutkuje zachwianiem równowagi poziomu cukru we krwi, a efektem tego jest ZWIĘKSZENIE APETYTU NA SŁODYCZE. Należy wspomnieć, że cukier jest używką! Też potrafi uzależniać i w dużej mierze przyczynia się do wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II,  próchnicy zębów, nadciśnienia, osłabienia układu odpornościowego, chorób serca. Oprócz chorób wpływa negatywnie na samopoczucie i stan umysłu. Może powodować utratę pamięci, nerwowość, skłonność do przemocy, zachwianie emocjonalne oraz rozdrażnienie.

Skoro CUKIER RAFINOWANY jest taki zły to JAK SIĘ POZBYĆ GO RAZ NA ZAWSZE?

Jak z każdą osobą uzależnioną, trzeba postępować stopniowo, by nie wywołać efektu jojo, a także szoku dla organizmu, co może objawić się zmęczeniem, niepokojem, a nawet depresją. Stopniowe zaspokojenie apetytu na słodkie będzie znacznie lepszym rozwiązaniem niż całkowite usunięcie jakiegokolwiek cukru z kuchni.

·        Najlepszym źródłem słodyczy jest dieta złożona z pełnego, roślinnego pożywienia. Warto pamiętać, aby je długo przeżuwać, gdyż wtedy z łatwością wydobędzie się z nich smak słodki. Rośliny, takie jak: zboża, warzywa, rośliny strączkowe im dłużej są przeżuwane, tym stają się słodsze.

·        Nie ulegajcie wpływowi reklam dotyczących „dobrych słodzików”, do których należą: fruktoza, brązowy cukier, cukier trzcinowy. Są one tak samo rafinowane jak biały cukier.

·        Stosujcie natomiast cukrowe zamienniki, takie jak: stewia (najlepsza), syrop klonowy, syrop ryżowy, melasę. Oczywiście zwróćcie uwagę na ich produkcję i jakość. Przykładowo: Stewię kupujcie tylko jako zielony, brązowy ekstrakt lub proszek z liści stewii. Przejrzyste ekstrakty i białe proszki są wysoko przetworzone.

·        Jedzcie słodkie warzywa. Buraki, marchew, dynia, bataty nie tylko sprawdzają się do dań wytrawnych, ale także i do ciast, naleśników czy pancake’ów. Potwierdzone badania mówią, że marchew ma szczególny wpływ na zaspokajanie smaku słodkiego. Co prawda, powodują szybki i długotrwały wzrost poziomu cukru, ale ich działanie jest znacznie mniej ekstremalne niż cukru rafinowanego.

Jakie są pozytywne aspekty odstawienia białego cukru?

Większość osób już w bardzo krótkim czasie zaczyna obserwować poprawę sylwetki, co za tym idzie zmianę samopoczucia na lepsze, więcej energii. Poza tym poprawia im się pamięć, koncentracja, są bardziej stabilny emocjonalnie. Należy dodać, że ich odporność znacznie wzrasta, bo zdecydowanie rzadziej się przeziębiają. Już nie wspomnę o wynikach laboratoryjnych, które też mogą pozytywnie zaskoczyć.

Pytacie czy warto? Odpowiadam: OCZYWIŚCIE, ŻE TAK!!
I chyba już nic nie musze dodawać :).

 

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail