Dieta DASH lekarstwem na nadciśnienie?

Dieta DASH lekarstwem na nadciśnienie?
Dieta DASH Co oznacza? Czym tak właściwie jest? Jak powinna wyglądać? Czy jest dla wszystkich? Zdecydowałam rozwinąć się w tej tematyce, ponieważ dużo osób w mojej rodzinie ma nadciśnienie oraz inne problemy sercowo-naczyniowe. Czas wskazać im lepszą drogę. Czas zmniejszyć liczbę podawanych im leków, skupić się na tym, co spożywają na co dzień i zastanowić się, jak można to skorygować…. A można, stosując odpowiednie menu.

DASH, czyli co?

DASH - w dosłownym znaczeniu Dietary Approaches to Stop Hypertension, w przetłumaczeniu na polski - dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu.

Zatem czym jest nadciśnienie tętnicze?

Nadciśnienie tętnicze to choroba przewlekła układu krążenia (można powiedzieć, że to już choroba cywilizacyjna), która charakteryzuje się stałym lub okresowym podwyższonym ciśnieniem krwi zarówno skurczowym czyli górnym, jak i rozkurczowym – dolnym. Najczęstszą formą nadciśnienia jest nadciśnienie tętnicze pierwotne, które występuje u 95% chorych, szczególnie często przy towarzyszącej nadwadze i/lub chronicznym stresie. Niestety coraz częściej zauważalne jest także u osób o prawidłowej masie ciała, lecz nieuprawiających żadnej aktywności fizycznej i spożywających mnóstwo przetworzonego tłustego, słodkiego i słonego pokarmu.

Ale czy dieta DASH jest przeznaczona TYLKO  dla „nadciśnieniowców” ?

Wyszukując wiele naukowych artykułów, badań oraz opierając się o wiedzę z książek mogę powiedzieć, że DIETA DASH w chwili obecnej to najlepszy sposób odżywiania, nie tylko dla osób z nadciśnieniem. Okazuje się, że pomaga też obniżyć poziom glukozy we krwi, walczyć z cukrzycą typu II. Zmniejsza poziom trójglicerydów oraz cholesterolu LDL. Jest także skutecznym narzędziem do kontroli wagi oraz walki z otyłością czy nadwagą. Dietę DASH poleca się również pacjentom z niewydolnością serca. Wykazano, że może ona zmniejszyć występowanie raka jelita grubego. Mogę śmiało powiedzieć, że w połączeniu z interwencją farmakologiczną DASH to bardzo przydatne narzędzie dla lekarzy w celu skuteczniejszego zwalczania tych chorób.

Co więcej, osoby świadome tego co „wrzucają na swój talerz”, które chcą po prostu zapobiegać wszelakim chorobom sercowo – naczyniowym oraz mieć energię do codziennych obowiązków, chętnie ją stosują. Nie jest to dieta rygorystyczna, eliminująca całkowicie jakąś kategorię produktów, dlatego łatwo ją wdrożyć w życie i się do niej przyzwyczaić.

Dlaczego jest polecana przez lekarzy, dietetyków, a także naukowców?

Badanie:

Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w Stanach Zjednoczonych na podstawie badań opracował dietę, która zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia lub je eliminuje.

Badanie zostało przeprowadzone wśród 459 dorosłych osób z ryzykiem rozwoju nadciśnienia lub z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym, ale niestosujących farmakoterapii, kobiet i mężczyzn. Badano, jak określone składniki pokarmowe oddziałowują na wartości ciśnienia tętniczego. Uczestnicy badania zostali losowo przydzieleni do różnych grup dietetycznych na 11 tygodni.

Grupa kontrolna żywiła się na wzór typowej diety amerykańskiej. Różnica była taka, że jadłospis zawiera zmniejszoną ilość potasu, magnezu i wapnia. Druga grupa uczestników jadła podobnie, lecz ze zwiększoną dawką owoców i warzyw, natomiast trzecia grupa otrzymała dietę DASH , która zawierała takie składniki jak: owoce, warzywa, niskotłuszczowe produkty nabiałowe, wyroby pełnoziarniste, drób, ryby i orzechy. Ograniczono natomiast spożycie czerwonego mięsa, tłuszczu, wszelakich słodyczy, z napojami włącznie. Każda grupa spożywała podobną ilość sodu (3000 mg dziennie), zmniejszyła spożycie alkoholu i nie zmieniła masy ciała w trakcie stosowania diet.

Kontynuacją tych obserwacji było kolejne badanie: DASH-Sodium, w którym dodatkowo oceniano wpływ sodu na wartości ciśnienia tętniczego. Zmniejszenie zawartości sodu w pokarmach do zalecanego w Stanach Zjednoczonych poziomu 2400 mg dziennie istotnie obniżało wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego. W grupie osób, które ograniczyły sód w diecie poniżej 1500 mg na dobę, efekt hipotensyjny był nawet dwukrotnie silniejszy. Najlepsze rezultaty uzyskano u pacjentów, którzy stosowali dietę DASH i znacznie zmniejszyli konsumpcję soli.

Po 6 miesiącach takiego postępowania oceniono zmiany  w wartościach ciśnienia tętniczego. Badanie to potwierdziło skuteczność tych metod w redukcji ciśnienia tętniczego. Kiedy porównano skuteczność diet DASH i DASH-Sodium z 5 różnymi lekami stosowanymi w innym badaniu (Veterans Affairs Cooperative), okazało się, że dieta może być równie skuteczna jak lek stosowany w monoterapii.

Tak więc można jednoznacznie stwierdzić, że pacjent może czerpać ogromne korzyści zdrowotne, przestrzegając zaleceń zgodnych z dietą DASH.

A takie są to zalecenia?

Zasady Diety DASH

1.     6-8 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie (porcja to około 30g);

Produkty z pełnego ziarna to bogate źródło błonnika, który przyczynia się obniżenia poziomu cholesterolu. To także bogactwo magnezu oraz witamin z grupy B.

2.     4-5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja to szklanka warzyw liściastych, ½ szklanki warzyw krojonych lub gotowanych);

Są bogate m.in. w potas, który bierze udział w regulacji gospodarki wodnej w organizmie oraz pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi

3.     2-3 porcje chudych produktów mlecznych dziennie (porcja to około ¼ twarogu, szklanka maślanki czy kefiru lub ½ szklanki jogurtu naturalnego);

Dostarczają białko oraz wapń, a  także witaminę B2, która między innymi łagodzi objawy stresu.

4.     2-3 porcje zdrowych tłuszczów dziennie (porcja to 1 łyżka oleju, oliwy)

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie działają na pracę serca i cały układ krążenia.

5.     Nie więcej niż 2 porcje ryb, drobiu lub jaj dziennie (porcja to 1 jajo, 90 g ryby, drobiu czy innego chudego mięsa)

Produkty zwierzęce dostarczają kompletu aminokwasów. Ryby, szczególnie te tłuste zawiera dużą dawkę kwasów Omega-3, które wykazują właściwości przeciwzakrzepowe oraz zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi.

6.     4-5 porcji warzyw strączkowych tygodniowo (porcja to ½ szklanki)

Obniżają poziom „złego cholesterolu” LDL, są bogate w błonnik oraz szereg witamin z grupy B.

7.     Nie więcej niż 5 porcji słodyczy tygodniowo (tak, o tym też pomyślano, ale mam tu na myśli zdrowe słodkości i w bardzo małej ilości, bo porcja to kostka gorzkiej czekolady lub łyżeczka miodu)

Dobrej jakości miód lub gorzka czekolada to wspaniałe przeciwutleniacze, które zapobiegają zawałom serca oraz wszelakim zakrzepom.

Oprócz odpowiedniego spożywania żywności, należy pamiętać o dostatecznej podaży wody (rzecz zindywidualizowana) oraz o ruchu. Dzięki tak skomponowanemu schematowi efekty będą na pewno widoczne.

Jakich produktów należy się wystrzegać lub je ograniczyć?

Przede wszystkim szerokim łukiem należy omijać artykułów wysoko przetworzonych z dużą ilością cukru, soli oraz tłuszczów trans. Najlepiej w ogóle nie dosalać potraw ze względu na to, że na etykiecie gotowych produktów (nawet tych zdrowych) możemy wyczytać jej minimalne ilości. Bo sól to naturalny konserwant.

Podsumowując, aby być zdrowym i cieszyć się życiem:

·       zadbaj o właściwe menu, dostosowane do Twojej osoby;

·       bądź aktywny fizycznie;

·       kontroluj wagę;

·       staraj się walczyć ze stresem;

·       nie zapominaj o dużej ilości snu.

Dzięki tym czynnością sprawisz, że Twoje wyniki się poprawią, a ty będziesz czuć się o niebo lepiej. Bo warto żyć. Życie jest piękne!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail