Jaki Majonez na Święta? Ranking Majonezów okiem Dietetyka!

Jaki Majonez na Święta? Ranking Majonezów okiem Dietetyka!
Święta Wielkanocne już za kilka dni. Wszystkie SZEFOWE SWOJEJ KUCHNI zaczynają się zastanawiać, co wyląduje na świątecznym stole. W Polsce, jak wiemy, tradycyjnym dodatkiem do jajek, sałatek, kiełbas czy kanapek jest MAJONEZ. I dziś kilka słów na jego temat, a mianowicie: jakie składniki powinien mieć dobry majonez, jak zrobić własny DOMOWY MAJONEZ, a jeśli nie swój to jaki wybrać w sklepie? Zapraszam do przeczytania artykułu.

Choć nie jest on produktem dietetycznym to osobiście nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy, nawet w minimalnym stopniu. Na co dzień nie jadam majonezu, wręcz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie ma go w mojej lodówce. Ale!

Kiedy przychodzą Święta z wielką chęcią korzystam z takiego, który ma bardzo dobry skład….
No właśnie, a jaki to?

Składnikami, które powinny znaleźć się w tym smarowidle, są: jajka, olej roślinny, musztarda, sok z cytryny/biały ocet, odrobina cukru i soli. Takie właśnie produkty powinny się pojawić na etykiecie, jeśli chcemy kupić dobrej jakości majonez.

A jak to wygląda w rzeczywistości?
Wzięłam pod lupę 3 najczęściej kupowane majonezy przez Polaków. Są to:
1. MAJONEZ DEKORACYJNY WINIARY
2. MAJONEZ DELIKATESOWY PEGAZ
3. MAJONEZ KIELECKI

  1. Czytając etykietę majonezu WINIARY początek wydaje się zachęcający, natomiast im dalej w las tym…. większa katastrofa. W skład smarowidła wchodzą: olej rzepakowy, żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy E330).
    Przeciwutleniacz E385, inaczej sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, choć nie jest substancją rakotwórczą to zjedzona w zbyt dużych ilościach może powodować wymioty, biegunkę, zwolnione wchłanianie składników mineralnych, np. Fe.

Gdyby nie ten przeciwutleniacz i niepotrzebnie dodany regulator kwasowości, nie było by tak źle.

Spójrzmy na kolejną pozycję, może będzie lepiej.

  1. Majonez PEGAZ zawiera: olej roślinny rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaj w proszku, cukier, sól, gorczyca, przyprawy, przeciwutleniacz E385. Znów pojawia sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, a co gorsza jaja w proszku! Absolutnie nie do przyjęcia! Temu majonezowi mówimy stanowcze NIE!

No to czas na ostatni ….<3

  1. Od razu zdradzę, że to smarowidło jest NAJLEPSZE spośród  wszystkich wymienionych. Majonez KIELECKI wygrywa ten ranking bez dwóch zdań. Jego skład to: olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych, czyli wszystko to, co zawiera prawdziwy tradycyjny majonez. Bez sztucznych substancji konserwujących czy przeciwutleniaczy.

Z czystym sumieniem mogę go Wam polecić na Święta.

 

***Jest jeszcze jeden bardzo dobry majonez, który nazywa się POLONIAK, ale ciężko go dostać w sklepach, supermarketach.

Pamiętajcie jednak, że majonez to smarowidło wysokotłuszczowe i wysokoenergetyczne. 100 g tego smarowidła to około 700 kcal, w tym 76 g tłuszczu. SPORO! Dlatego nie warto przesadzać. Najlepszym rozwiązaniem na Święta jest zmieszanie go z jogurtem. W mojej kuchni stosuje to połączenie w proporcji 1:1. Potrawa nie traci tradycyjnego smaku, a jest zdrowsza i lekko odchudzona.

Jeśli jednak będziecie chcieli spróbować wykonać DOMOWY MAJONEZ to podsyłam przepis:

Składniki:

  • 2 żółtka średnich jajek
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego - 375 ml
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepsza dla mnie to Dijon)
  • 1 łyżka soku z cytryny/białego octu
  • płaska łyżeczka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

  • W małym rondelku umieszczamy żółtka jaj, łyżeczkę musztardy oraz sok z cytryny. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  • Dodajemy cukier i ¼ łyżeczki soli, znów delikatnie mieszamy;
  • Na samym końcu dodajemy stopniowo, cienkim strumieniem olej, cały czas miksując (najlepiej blenderem, trzymając ostrza cały czas do dołu).
  • Po kilku minutach majonez jest gotowy ????.

Proste? No raczej, sami spróbujcie <3.

Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi wiecie już, jaki majonez kupić/zrobić na Święta. Po co się truć? Po co męczyć swoje jelita? Dajmy im coś zdrowszego, coś co zadowoli nie tylko nas, ale i wszystkich domowników.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail