Nabiał? Nie dla każdego! Sprawdźcie dlaczego?

Nabiał? Nie dla każdego! Sprawdźcie dlaczego?
Zdrowo się odżywiacie, a nadal nie możecie pozbyć się oponki z brzucha? Czujecie się często ciężko i macie wzdęcia? Przeczytajcie ten artykuł. Być może to nabiał jest głównym winowajcą tych dolegliwości.

Nie zrozumcie mnie źle. Nie uważam, że nabiał to zło i nikt nie powinien go jeść. Ostatnio wiele badań wskazuje, że nabiał (nie wliczając jaj) po prostu nie jest dla wszystkich. Jedni mogą go jeść bez problemu, inni czują się ociężale i źle, ale nie są świadomi, że to właśnie on jest główną przyczyną ich złego samopoczucia. Od pewnego czasu nie piję mleka zwierzęcego oraz nie jem prawie wszystkich serów i przyznaję, że to naprawdę działa. Wcale nie jest mi on potrzebny. Wręcz przeciwnie! Zastąpiłam go mlekiem roślinnym i białkiem pochodzącym z jaj, mięsa oraz ryb. Czuję się o niebo lepiej! Widocznie mój organizm nie przyswajał nabiału tak, jakbym tego chciała. Postanowiłam napisać ten artykuł, byście sprawdzili, czy Wy, tak jak JA także należycie do osób nietolerujących produktów nabiałowych.

9 powodów, dla których warto zrezygnować z nabiału, a w szczególności z mleka:

1. W mleku znajduje się laktoza, która zbudowana jest z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Im jesteśmy starsi, tym gorzej radzimy sobie z trawieniem tego cukru. A dlaczego? Ponieważ Nasz organizm przestaje produkować enzym-laktazę, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozkład laktozy. Niestrawiony cukier wędruje sobie bezkarnie do krwi, czego skutkiem są gazy, bóle brzucha, rozwolnienie.

2. W nabiale występuje kazeina, ale pochodząca od krowy. Jest jej 3 razy więcej niż w mleku ludzkim. Człowiek nie jest w stanie strawić takiej ilości białka. Cielak wchłania kazeinę bez problemu, u Nas wygląda to znacznie gorzej. Kazeina blokuje kosmki jelitowe, blokując przesuwanie treści pokarmowej.

3. Człowiek jest jedynym gatunkiem na Ziemi, który w dorosłym wieku żywi się mlekiem innego gatunku. A tak nie powinno być! Tak jak i zwierzęta powinniście poprzestać na piciu mleka od matki. Jego skład znacznie się różni od mleka zwierzęcego. Krowy nie piją mleka koziego, a kozy krowiego, piją własne.

4. Nabiał wykazuje działanie alergizujące. Dlaczego tyle osób współcześnie ma nietolerancję laktozy? Niestrawność po wypiciu mleka? Przemysł mleczarski oraz reklamy nakłaniają Nas do zakupu mleka i jego przetworów, bo zależy im na SPRZEDAŻY, a nie na jakości i Naszym zdrowiu. Rzadko już spotykamy się z mlekiem prosto od krowy (takie mleko można ewentualnie wypić, ale też raz na jakiś czas). Obecnie w mleku krowim, serach i jogurtach można znaleźć hormony, pestycydy, toksyny i inne świństwa, które zaburzają Nasz system hormonalny. Dodam również, że głównym składnikiem nabiału (nie w każdego, ale w większości) jest mleko w proszku, czyli sama chemia.

5. Nabiał spowalnia metabolizm, powoduje wzdęcia, dyskomfort trawienny, ból brzucha oraz utrudnia wchłanianie innych składników pokarmowych. Dlatego może być głównym winowajcą nadal istniejącej oponki na brzuchu.

6. Ludzie spożywający dużo nabiału wytwarzają więcej łoju, co może wiązać się z problemami skórnymi, np. z trądzikiem.

7. Nie ma takich badań lub dowodów, które wskazywałyby, że mleko zwierzęce zapobiega osteoporozie, bo ma dużą ilość wapnia. Dodam także, że wcale nie musimy go spożywać, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość tego pierwiastka. W rybach, fasoli, brokułach, migdałach i wielu innych produktach znajdziemy bardzo dużą dawkę wapnia. Nie wiem czy słyszeliście lub czytaliście na temat paradoks wapnia? W krajach, w których ludzie spożywają dużo nabiału (szczególnie mleka krowiego) występuje największy odsetek zachorowalności na osteoporozę. Należą do nich między innymi Australia czy kraje skandynawskie.

8. Mleko krowie może być przyczyną występowania nowotworów, szczególnie piersi, jajników czy prostaty ze względu na obecność hormonów w nich zawartych. Zatem panie z zespołem policystycznych jajników nie powinny w szczególności pić mleka zwierzęcego. Badania wykazały również, że mężczyźni, którzy piją mniej więcej niż 2 szklanki mleka dziennie, są o 12% bardziej narażeni na rozwój raka prostaty niż ci, co spożywali tylko pół szklanki dziennie.

9. Istnieją już dowody, że mleko zakwasza organizm, co spowalnia regenerację organizmu.

Jeśli macie podobne wątpliwości co do spożywania mleka, serów, maślanek, jogurtów, serków homogenizowanych, czujecie się często wzdęci i doprowadza Was to do szału, to postarajcie się odstawić w 100% tego typu produkty na 2 tygodnie. Sami sprawdźcie, czy to właśnie one są przyczyną Waszych zmartwień. Ja spróbowałam i nie żałuję!

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail